NAM en Shell: 'Zwaardere aardbevingen door leger raken gasvelden'

De NAM in Assen
De NAM in Assen
ASSEN - De provincie Groningen zal met het leger raken van de gasvelden extra hard worden getroffen door meer en zwaardere aardbevingen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van medewerkers van Shell en de NAM.
Dat meldt het Algemeen Dagblad.

50 procent kans op zwaardere beving

Het rapport werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Geophysical Research: Solid Earth. Onderzoekers maakten een berekening van de kans op zwaardere bevingen door het leeg raken van de gasvelden. Tot 2023 bestaat een kans van 50 procent op een aardbeving die behoorlijk sterker is dan de zwaarste aardbeving in Huizinge in 2012 (3,6 op de schaal van Richter). Er is 10 procent kans op bevingen van 4,6 op de schaal van Richter.

'Rekening houden met zwaardere beving'

Volgens de NAM bevestigt het onderzoek eerdere onderzoeken naar de toename van sterke gasbevingen. "We moeten gewoon rekening houden met zwaardere bevingen in de toekomst", zegt woordvoerder Sander van Rootselaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.