'Drentse' mummie ineens wereldnieuws

De Boeddha
De Boeddha
ASSEN - Een mummie die vorig jaar te zien was bij de mummietentoonstelling in het Drents Museum in Assen is ineens wereldnieuws.

In een Boeddhabeeld zit een duizend jaar oude gemummificeerde monnik. Het museum liet het onderzoeken en dit wordt een jaar later ineens wereldwijd opgepikt. Onder meer uit de
en Japan is belangstelling voor het verhaal.

Mummie in Mongolië

"Drie weken geleden dook er ook een mummie in een Boeddha op in Mongolië. De Boeddha die wij hier in bruikleen hebben is toen opnieuw opgepikt en de wereld overgegaan. Het komt in een versnelling", legt Vincent van Vilsteren, conservator van het Drents Museum uit.

Fouten

"Soms worden er verkeerde dingen geschreven. In de Washington Post staat bijvoorbeeld dat er onderzoek is gedaan in Amersfoort in Noorwegen. De media schrijven veel van elkaar over, inclusief fouten. Fox en BBC belden persoonlijk en vroegen naar details", vertelt de conservator.

Tweede scan

Na de tentoonstelling in Assen is de mummie een tweede keer gescand. Hieruit blijkt onder meer dat er Chinees papier met tekst erop in de mummie zit. Wat hier op staat, is nog niet bekend.

Reconstructie

De eigenaar van de mummie maakte vorig jaar bekend een reconstructie van de monnik te willen maken. Er wordt onder meer gekeken wat voor kleren in die tijd op die locatie werden gedragen en of de huid van monniken in die tijd veel in de zon kwam. Daar wordt het uiterlijk van de monnik op gebaseerd.
In mei gaat de mummie naar Luxemburg.

A 1,000 year old statue turns out to have a mummified monk hidden inside. http://t.co/YeUClzv3gg
— IFLScience (@IFLScience)

1,000 year-old mummified monk reveals more of his secrets via @jamesjrogers http://t.co/MmcFdlQtW4 pic.twitter.com/vZEh6YMrbx
— Fox News (@FoxNews)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl