Zandsculpturenexpo in Zuidlaren dicht door gevaarlijke gletsjer: 'Het is een ramp'

ZUIDLAREN - De zandsculpturenexpositie in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren wordt grotendeels gesloten, nu veel beelden beschadigd zijn geraakt door de aardbeving twee weken geleden bij Kropswolde.
Het Sculpture Park kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen, meldt directeur John Franke vandaag. "Onze expert Huib Joor heeft gisteren gekeken naar de gletsjer en de schade. We hebben vanochtend besloten om een deel van de expo af te zetten. We hebben een veiligheidsmarge van vijf meter. En dat is 75 procent van de expositie. Het is een ramp."

Beschadigd

Meer dan de helft van de zandbeelden raakte beschadigd door de beving, die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Een 7 meter hoog beeld van een gletsjer staat op instorten. Franke zegt te vrezen dat bezoekers bedolven raken onder vele kuubs zand. Omdat driekwart van de expositie niet toegankelijk is, is de entree van de expositie verlaagd.

Juridische stappen

Volgens de directeur loopt de schade in de tonnen. Omdat Zuidlaren buiten het bevingsgebied valt, weigert de NAM de schade te vergoeden. Een woordvoerder van de NAM erkent dat zandsculpturen kwetsbaarder zijn dan gebouwen, maar ziet daarin vooralsnog geen reden een uitzondering te maken. Het Sculpture Park beraamt zich op juridische stappen tegen de NAM.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl