Voormalige gevangenis roept nare herinneringen op bij Syrische asielzoekers

HOOGEVEEN - "Deze omgeving veroorzaakt stress en depressies." Dat staat in een brief ondertekend door 25 Syrische asielzoekers die worden opgevangen in AZC Hoogeveen.
Slechte herinneringen
Een deel van de asielzoekers die verblijft in de voormalige gevangenis De Grittenborgh, heeft in een gevangenis gezeten in Syrië. Het asielzoekerscentrum roept herinneringen op aan de situatie waar ze juist voor zijn gevlucht.

De eerste groep asielzoekers is vorige week aangekomen. Al in de eerste week deed zich onenigheid voor tussen de asielzoekers waar de politie aan te pas moest komen.

De asielzoekers zijn gespannen, vertellen drie van de ondertekenaars aan RTV Drenthe. Ze zeggen te spreken voor alle asielzoekers die momenteel worden opgevangen in AZC Hoogeveen.
Overplaatsing
De asielzoekers willen overplaatsing naar een ander centrum. De groep die de brief heeft ondertekend is naast Hoogeveen bekend met de asielzoekerscentra in Ter Apel, Uithuizen, Ommen en Wassenaar.
Nergens voelen ze zich zo ongemakkelijk als in Hoogeveen zeggen ze.

Het COA zegt dat de asielzoekers het moeten doen met de geboden opvang. "We nemen deze klachten serieus en begrijpen dat sommige van hen moeite hebben met de uitstraling van het gebouw. Maar het voldoet aan alle eisen. Overplaatsing kan niet zomaar. We zitten vol op veel locaties. Ik denk dat het even wennen is en we blijven in gesprek met ze," vertelt Henk Wolthof van het COA.

Ook positieve geluiden
Wolthof heeft niet de indruk dat alle 200 asielzoekers in Hoogeveen moeite hebben met de locatie. "Ik hoor ook veel positieve geluiden over goede sportvoorzieningen, faciliteiten en de ligging vlakbij het winkelcentrum in Hoogeveen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl