Meer dan tien kilometer fietsen voor de bieb

Bibliotheken ver weg
Bibliotheken ver weg
ASSEN - Nieuwlande, Dwingelderveld, Nieuw Schoonebeek, Drijber, Hees, Elim-Noord, Leeuwte. Idyllische Drentse dorpen en buurtschappen met weidse vergezichten, maar voor verstokte boekenlezers zijn ze misschien wat minder geschikt.
Er zijn namelijk niet zo heel veel plekken in Nederland waar de dichtstbijzijnde bibliotheek nog verder weg is dan hier, maakt het CBS vandaag bekend.

10,7 kilometer vanuit Nieuwlande
Van de ruim 15.000 wijken en buurten in Nederland, staan deze Drentse dorpen en buurtschappen allemaal in de top 200 van verste afstand tot de bieb. Nieuwlande slaat de klok: 10,7 kilometer fietsen of autorijden naar de eerste bibliotheek in Hoogeveen Dat is slecht nieuws, ook al omdat de bibliobussen sinds begin dit jaar zijn opgeheven.

Toch valt het beeld voor heel Drenthe nog wel mee, vergeleken met andere landelijke streken in het land. Diezelfde top 200, waarin dus zeven Drentse plaatsen voorkomen, wordt vooral gedomineerd door Zeeuwse en Friese dorpen, de Gelderse Achterhoek en de kop van Noord-Holland.

Kamperland, op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, is het verst verwijderd van de bibliotheek: liefst 18 kilometer.

Waar is de bibliotheek het verste weg?

Door technische oorzaken ontbreken enkele buurten in de gemeenten Emmen en Hoogeveen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl