UMCG krijgt definitief protonencentrum

GRONINGEN - Kankerpatiënten hoeven over een aantal jaar niet meer naar de Verenigde Staten voor een protonenbehandeling. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt definitief een protonencentrum, zo maakte het ziekenhuis vandaag bekend.
Het UMCG had in 2013 al een vergunning gekregen van het Rijk, maar moest nog wel de financiering en contracten met zorgverzekeraars rond krijgen.

De bouw van het protonencentrum op het UMCG-terrein start binnenkort en in 2017 moeten de eerste patiënten er terecht kunnen. In het centrum kunnen ongeveer zeshonderd mensen per jaar behandeld worden. Ook in Delft komt een protonencentrum.

Wat is protonentherapie?
Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Bij deze behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl