Vrijwilligers vrezen voor toekomst museum 5000 Morgen

HOOGEVEEN - Vrijwilligers vrezen voor de toekomst van Museum de 5000 Morgen in Hoogeveen. De gemeente bezuinigt op culturele instellingen en verkoopt het museumpand.
De collectie moet onderdak krijgen in een andere cultuurinstelling zoals het theater of de bibliotheek.
Voor tentoonstellingen moeten vrijwilligers dan de boer op met de collectie. De vrijwilligers zijn bang dat die oplossing niet gaat werken.

Museum hoort in dit pand

Museum de 5000 Morgen zit nu nog in een statig historisch herenhuis uit de zeventiende eeuw. Een van de weinige oude gebouwen in Hoogeveen dat niet gesloopt is. "Een historisch museum hoort op een plek als deze", betoogt vrijwilliger Martin Scholtens. Delen van de vaste expositie horen niet in een modern pand, volgens de vrijwilligers.

Gelopen race

Maar de verkoop van het historische museumpand dat eigendom is van de gemeente is een gelopen race. Wethouder Erik Giethoorn: "Die bezuiniging is al ingeboekt. Wij zien een oplossing in een soort open depot van waaruit de collectie in stand wordt gehouden en dat ook voor publiek toegankelijk is. Exposities moet het museum op wisselende locaties organiseren zoals bijvoorbeeld de expositie over 100 jaar Bethesda in het ziekenhuis zelf", aldus Giethoorn.

Te groot deel bezuinigingen is voor museum

"Het afstoten van het historische herenpand levert zeventig tot tachtig duizend euro op. Tel daarbij op de halvering van de uren van de twee vaste krachten en het niet invullen van de onlangs vertrokken directeur, dat levert een bezuiniging op van een ton. Het is zuur dat een museum met vrijwilligers zo'n groot deel van de bezuinigingen op cultuur moet ophoesten", zegt vrijwilliger Geert Jalving. Hij doelt dan met name op de grote spelers de bibliotheek en theater de Tamboer, die meer voor hun rekening zouden moeten nemen.

Extra zuur

Dat het museum in zijn huidige vorm moet verdwijnen is voor de vrijwilligers extra zuur omdat ze de afgelopen jaren samen met de vaste krachten en een bevlogen tijdelijk directeur het bezoekersaantal fors op wisten te krikken, dankzij grote wisselexposities over bekende onderwerpen zoals Philips, Bethesda, fotograaf Anno Bakker, en door het museum gratis toegankelijk te maken.

Volgens wethouder Giethoorn geeft het succes van die wisselexposities aan dat het museum met de collectie de boer op moet. Maar de vrijwilligers vinden dat er ook een geschikt gebouw moet zijn voor permanente exposities en willen niet weggestopt worden in een hoekje van het theater of de bibliotheek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.