Buitendorpen Hoogeveen willen Naoberschap 2.0

NIEUW MOSCOU/TIENDEVEEN - Hoe moet de naoberhulp van de toekomst in de kleine dorpen en buurtschappen in de regio Hoogeveen er uit zien? Waar is behoefte aan bij een zich steeds verder terugtrekkende overheid?
Op die vragen willen de plaatselijk belangen van Nieuw Moscou, Elim, Nieuwlande, Tiendeveen en Stuifzand een antwoord. Dus gaan ze de boer op met een enquête.

Zo lang mogelijk thuis wonen
'Buurtschappen en de kleine buitendorpen van Hoogeveen zijn te klein om zorg voor elkaar zo compleet te organiseren zoals de Zorgcoöperatie Hollandscheveld dat gaat doen. Maar ook wij moeten iets doen. Er komt steeds minder geld van de overheid voor zorg terwijl diezelfde overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen', zegt Janet Mulder van Plaatselijk Belang Nieuw Moscou.

Mulder is er van overtuigd dat de meeste ouderen ook het liefst zo lang mogelijk in hun eigen dorp willen blijven wonen.

Noaberhulp 2.0
Mulder denkt dat hoe kleiner het dorp of het buurtschap is, des te meer er traditioneel al aan naoberhulp wordt gedaan. Die winst is er dus al. 'Maar je ziet dat ouderen vaak niet om hulp vragen en zich terugtrekken. Met de enquête willen we niet alleen de hulpvragen inventariseren, maar ouderen ook duidelijk maken dat er straks een telefoonnummer in het dorp is dat ze kunnen bellen als ze ergens hulp voor nodig hebben', zegt Freddy Mager van Plaatselijk Belang Tiendeveen.
Een soort hulpdienst of klussendienst staat of valt volgens Mager met vrijwilligers, dus ook daar zijn de plaatselijke belangen naar op zoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl