Drenthe stoot Zeeland van de troon als veiligste provincie

ASSEN - Drenthe is afgelopen jaar iets veiliger geworden en is nu de veiligste provincie van Nederland. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van lokale overheden en het ministerie van Justitie.

Op elke duizend Drenten geven 148 aan in 2014 slachtoffer te zijn geweest van een vorm van criminaliteit. Dat is flink lager dan het landelijk gemiddelde van 189. In Noord-Holland ligt dit aantal bijvoorbeeld op 228.

Een jaar eerder waren 151 op de duizend Drenten slachtoffer van een misdrijf. Drenthe heeft nu Zeeland van zijn troon gestoten als veiligste provincie van Nederland.

Mensen voelen zich veiliger
Het aantal mensen dat tegen onderzoekers zegt zich 'vaak onveilig' te voelen, is in de provincie gehalveerd: van 1,2 procent naar 0,6 procent van alle Drenten.

De jaarlijkse veiligheidsmonitor is het meest omvangrijke onderzoek naar veiligheid en criminaliteit in Nederland. Ruim 65.000 Nederlanders werden ondervraagd.

Meer delicten dan slachtoffer
Wie te maken kreeg met criminaliteit, was meestal wel vaker de klos. Drenthe telde dus per duizend inwoners 148 slachtoffers, maar die 148 slachtoffers telden wel gemiddeld 250 delicten. Ook dat is overigens nog ruim onder het landelijk gemiddelde.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: