Teeven tekent voor Noorse gevangenen in Veenhuizen

De man zou onterecht methadon hebben gekregen
De man zou onterecht methadon hebben gekregen
VEENHUIZEN - Gevangenis Norgerhaven bij Veenhuizen krijgt vandaag hoog Noors bezoek. Staatssecretaris Teeven van Justitie ontvangt vandaag zijn Scandinavische collega Anders Anundsen voor de ondertekening van het verdrag dat de komst van Noorse gevangenen naar het cellencomplex mogelijk maakt.

Naast de ondertekening van het verdrag zal de delegatie een rondleiding krijgen in het gebouw.
Cellen verhuren
Noorwegen kampt met een tekort aan cellen voor gedetineerden, terwijl Nederland juist teveel gevangenissen heeft. Afgelopen zomer zijn de beide landen daarom met elkaar in gesprek gegaan over de tijdelijke plaatsing van Noorse gevangenen in Nederlandse cellen. Teeven heeft toegezegd dat 242 Noren opgevangen kunnen worden in PI Norgerhaven. Eerder heeft Teeven een soortgelijke afspraak gemaakt over Belgische gevangenen, die zijn ondergebracht in Tilburg.
De eerste Noorse gevangenen worden tussen juli en oktober verwacht in Veenhuizen. De overeenkomst voor de plaatsing van Noorse gevangenen is in eerste instantie voor drie jaar, met een mogelijkheid tot verlenging.
Noors grondgebied
Opmerkelijk is dat Norgerhaven Noors grondgebied wordt zolang de Scandinaviërs er zitten. Ook zal in de gevangenis het Noorse gevangenis regime gelden, maar de bewaking wordt uitgevoerd door Nederlandse cipiers.

Nederlandse cipiers

Het personeel krijgt daarvoor een speciale training. De komst van de Noren betekent dat tientallen cipiers hun baan kunnen behouden, omdat Norgerhaven anders opgedoekt zou worden. De achttien Nederlandse gevangenen die tot voor kort nog in Norgerhaven zaten, zijn overgeplaatst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl