Jongerenwerkers vangen bot bij gemeenten bij opvang van thuisloze jongeren

HOOGEVEEN - Jongerenwerkers van opvangorganisaties BenEffectief en 2 make it @life zijn teleurgesteld in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.
De organisaties willen zwerfjongeren uit Hoogeveen opvangen in een pand in Veeningen, maar het pand is volgenns de gemeente De Wolden daarvoor niet geschikt. Vanochtend gingen jongerenwerkers om tafel met beide gemeenten op zoek naar een oplossing. Maar die is er niet zegt wethouder Gert Vos van Hoogeveen.

Gemeente kan geen woonhuis zomaar geschikt maken voor opvang

Gert Vos: "de initiatiefnemers kwamen natuurlijk naar het overleg in de hoop dat wij ze kunnen helpen met een pand. Maar het is voor ons bijzonder moeilijk om zomaar een woonhuis geschikt te laten maken voor opvang dus wij kunnen ze niet helpen."

De Hoogeveense wethouder ziet overigens wel degelijk in dat er een probleem is. Hoogeveen heeft kort gelden met het Leger des Heils een proef gestart waarbij vier jongeren worden opgevangen maar dat huis zit vol. Volgens vos gaat het bij de jongeren van BenEffectief ook nog eens om jongeren die deels niet bij de gemeente in beeld zijn omdat ze ouder zijn dan 18 jaar zijn en geen zorgvraag hebben. Maar dat ze overval buiten vallen is duidelijk.'

"Opvang in mijn eigen huis"
Volgens Wiebrand Dragt van BenEffectief was het wel een goed gesprek, maar schiet hij er vooralsnog niets mee op. "We moeten deze jongeren elders onderbrengen, een zit noodgedwongen inmiddels bij mij thuis, voor de rest weet ik nog niet hoe we het moeten doen."

Zoektocht gaat door

Volgens Dragt is het moeilijk om voor deze jongeren een plek te vinden: "Woningbouwverenigingen zien niet veel in hulp aan deze groep, ze zijn bang voor problemen." De jongerenwerker gaat nu makelaars in Hoogeveen en De Wolden bij langs in de hoop op die manier een onderkomen te vinden. De zoektocht naar huisvesting gaat door.

Meer jongeren op straat

In eerste instantie wordt voor vier jongeren een huis gezocht, maar volgens Wiebrand Dragt is het probleem groter. "Er zijn meer jongeren zonder een thuis, die verblijven voorlopig bij vrienden, maar hebben wel hulp nodig. Ik denk dat het in De Wolden en Hoogeveen in totaal om tussen de twintig en dertig jongeren gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl