Homeopathische arts uit Paterswolde jaar geschorst voor claimen genezing ALS

Celstraf voor Assenaar
Celstraf voor Assenaar
PATERSWOLDE - De homeopathische arts Jan R. uit Paterswolde mag zich een jaar lang geen arts meer noemen. Dat heeft het regionaal tuchtcollege bepaald.

Hij mag wel zijn praktijken als homeopaat blijven uitoefenen.

Valse hoop

Volgens het tuchtcollege gaf de arts patiënten met de ongeneeslijke spierziekten ALS en MS valse hoop op genezing. Voor beide ziekten zijn geen medicijnen of behandelingen die het ziekteproces vertragen of genezen. De arts claimde dat hij met homeopathische middelen de ziekten wel kon behandelen. Hij bood hiervoor consulten aan voor 196 euro. Ook schreef hij op zijn website dat homeopathie de spierziekten wel kon stoppen. Dit is tot nu toe nooit wetenschappelijk aangetoond en de arts mag die claims dan ook niet maken.

Dossiers

Verder oordeelde het tuchtcollege dat hij patiëntendossiers onvoldoende bijhield en hij legde hij niet genoeg aan de patiënten uit wat ze konden verwachten van de homeopathische geneeskunst. Hij ging er van uit dat mensen die bij hem kwamen zelf wel het verschil tussen reguliere geneeskunde en homeopathie wisten, stelt het tuchtcollege.

Berisping niet genoeg

De arts zou ook hebben gezegd dat de reguliere geneeskunde nog nooit iemand heeft beter gemaakt. Hij had zelf geneeskunde gestudeerd, zodat hij wist hoe het niet moest. Dit nam het tuchtcollege hem kwalijk. Zijn houding en vasthoudendheid aan zijn eigen standpunt wogen mee in het uiteindelijke oordeel. Een berisping alleen zou niet genoeg helpen, was het college van mening.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg sleepte de arts voor de tuchtrechter, nadat een patiënt een klacht tegen hem had ingediend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl