'Het Drents is een stuk erfgoed dat we moeten koesteren'

BEILEN - Het is maart en dat betekent voor het Huus van de Taol dat het Drents extra in het zonnetje wordt gezet. Tijdens de Meertmaond Streektaolmaond trekken verschillende vrijwilligers en prominente Drenten erop uit om basisschoolleerlingen voor te lezen in het Drents.
'Stuk erfgoed dat we moeten koesteren'
Met het voorlezen wil het Huus van de Taol ervoor zorgen dat de Drentse taal onder de aandacht blijft van jongeren. Jan Germs van het Huus van de Taol merkt in de loop der jaren dat steeds meer basisscholen zich aanmelden voor het voorlezen.

"Kinderen zitten er gelukkig nog wel op te wachten. We lezen deze maand op zo'n 170 basisscholen voor en dat aantal groeit nog elk jaar", vertelt Germs.

Wiesneus

Om de aandacht voor de streektaal na het voorlezen ook in stand te houden, brengt het Huus van de Taol het tijdschrift Wiesneus uit. Hierin staan onder andere puzzels, recepten en Drentse verhaaltjes.

Het thema van het tijdschrift is vriendschap en liefde. Verschillende bekenden Drenten als Harm Dijkstra, Natascha Stenvert en Pieter Feller hebben een bijdrage geleverd voor Wiesneus.

Loos

De hele maand maart staat RTV Drenthe ook extra in het teken van de Drentse taal. Elke werkdag zenden we Loos uit, de snelste streektaolquiz van Drenthe. De presentatie is in handen van Harm Dijkstra, het spelletje begint om 18:30 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl