Onderzoek: Drenten bezorgd over verdwijnen van voorzieningen

ASSEN - De bakker, de school, de bushalte: met regelmaat verdwijnen ze uit dorpen, als ze niet al weg zijn.
Tweederde van de Drenten maakt zich zorgen over het verdwijnen van voorzieningen in het dorp. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. Deze zorg speelt vooral in de noordelijke provincies.

De Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) komt op voor dorpen tot 4000 inwoners in Drenthe. De organisatie brengt dorpen bij elkaar zodat ze samen een voorziening kunnen delen.

Volgens de BOKD moet de provincie zich concentreren op het openbaar vervoer: "Als je besluit bussen om het dorp heen te laten lopen, moeten bejaarden 1 tot 3 kilometer fietsen, lopen of zelfs met de auto naar een opstapplaats worden gebracht. Dat is geen goede ontwikkeling," zegt voorzitter Klaas Meppelink.

Maar er zijn meer zorgen bij de inwoners van Drenthe:


Gaswinning

Bijna de helft van de Drenten maakt zich zorgen de schadelijke gevolgen van de aardgaswinning door de NAM in Assen.

Werkgelegenheid

Daarnaast maakt 57 procent van de Drenten zich zorgen over de werkgelegenheid in de regio. Dat jongeren wegtrekken naar de grote steden baart de inwoners van Drenthe minder zorgen; 22 procent ziet dit als een probleem.

Windmolens

In Drenthe is de aanleg van windmolenparken veelvuldig in het nieuws. Zo was er afgelopen vrijdag nog een manifestatie tegen de komst van windmolens in Nieuw-Buinen. Toch blijkt uit het onderzoek dat slechts 23 procent van de Drenten zich hierover zorgen maakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.