Ondernemingsraad Reestmond in Meppel luidt de noodklok

MEPPEL - ‘’Het gaat fout voor 22 werknemers van Reestmond’’, zegt voorzitter van de ondernemingsraad Jan Leijssenaar. ‘’Die conclusie is veel te voorbarig’’, zet wethouder Roelof Pieter Koning van Meppel daar tegenover.
De 22 werknemers van het werkvoorzieningschap hadden vorig jaar een tijdelijk contract. Met de invoering van de participatiewet op 1 januari dit jaar dreigde hun werkplek te verdwijnen.

Geen vast contract
De ondernemingsraad wilde eind vorig jaar dat de deelnemende gemeenten Meppel, Staphorst, De Wolden en Westerveld de mensen een vast contract zouden geven. Dat gebeurde niet. Wel zouden de gemeenten zich inspannen om de mensen naar een ‘gewone’ baan te begeleiden.

Geen nieuwe banen
‘’We zijn nu twee maanden onderweg, en voor nog niet één van de medewerkers is een nieuwe baan gevonden", zegt Leijssenaar. "Ik heb gewaarschuwd dat dat niet zomaar zou lukken, maar vooral de gemeenteraad van Meppel had vertrouwen in die participatiewet en zag het plaatsen van deze mensen als een uitdaging."

Voorbarig
Wethouder Koning vindt Leijssenaars conclusie dat het fout loopt veel te voorbarig. "Ik begrijp zijn zorgen, maar we zijn als bestuur van Reestmond volop bezig werk voor deze groep mensen te vinden."

Volgens de wethouder is er een aantal veelbelovende contacten met diverse bedrijven. "Maar wij gaan niet eerder iets melden voordat de arbeidscontracten ook echt getekend zijn."

En ook al zou dat lukken voor deze groep van 22, hierna komen nog eens 50 mensen van Reestmond op de markt. Ook hun tijdelijke contract wordt niet verlengd. "Hoe denk je zo’n grote groep aan werk te kunnen helpen. Dit is niet realistisch", zegt Leijssenaar.

Verantwoordelijkheid nemen
De voorzitter van de ondernemingsraad van Reestmond roept de deelnemende gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen. ‘’Er mocht en zou niemand tussen wal en schip vallen, maar dat dreigt nu wel degelijk te gebeuren. Daarom is het helemaal niet te vroeg om de noodklok te luiden!''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl