Binnen 10 jaar alle daken asbestvrij, gaat dat lukken?

PROVINCIE - 2E EXLOËRMOND - Over negen jaar mag op geen enkel dak in Nederland nog asbest liggen. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Milieu bekend gemaakt.

De overheid stelt 75 miljoen beschikbaar voor subsidies om de kankerverwekkende stoffen van de daken te krijgen. Goed nieuws voor asbestsaneerders in Drenthe lijkt het.

Lastig

Sjoerd Kuiper is eigenaar van BZN Asbestsanering uit 2e Exloërmond. Volgens hem is het lastig om binnen negen jaar alle asbest te saneren. Kuiper vraagt zich zelfs af of dat binnen 25 jaar lukt. Hij denkt erover de capaciteit van zijn bedrijf te vergroten. Het bedrag van de overheid lijkt een boel, maar is een druppel op de gloeiende plaat, zegt Kuipers.
Wel is Kuiper blij dat er de komende jaar veel werk is in zijn sector. .

Onderzoek

Uit een onderzoek in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel blijkt dat de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken vaak 'ernstig verontreinigd' is door asbest. Asbestdaken vervuilen ook de grond naast het gebouw. Als asbestplaten ouder worden, laten de kankerverwekkende deeltjes los.
Geheim
Het onderzoek van de beide provincies is nog geheim, maar dagblad Trouw wist de hand op de uitkomst te leggen. De bodemverontreiniging is gemeten bij daken zonder dakgoot en waarbij de bodem naast het dak niet is bestraat of anderszins verhard. Ook zijn de platen gelegd voor 1980.
Volgens Trouw zijn voor het onderzoek twintig plekken bezocht. Alle locaties waren verontreinigd. Bij negen plekken was de verontreiniging zo zwaar dat het direct gevaar opleverde voor de volksgezondheid.

De grond is een meter rond het dak tot tien centimeter diep verontreinigd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl