FNV: er moet vervangend werk komen voor chauffeurs stadsbuslijnen

HOOGEVEEN - Er moet vervangend werk komen voor chauffeurs van de stadsbuslijnen in Meppel, Hoogeveen, Assen en Haren. Dat willen de chauffeurs en vakbond FNV.
Maar of het OV-bureau Groningen Drenthe voor deze vervangende werkgelegenheid kan zorgen, is nog onduidelijk. De chauffeurs zijn erg ongerust zo bleek dinsdagavond op een bijeenkomst met de vakbond en het OV-bureau.

Stadslijnen weg óf met vrijwilligers

Het OV-bureau moet opnieuw bezuinigen en de keuze is simpel: de stadslijnen verdwijnen tenzij ze met vrijwillige chauffeurs gaan rijden. "Dat is pure werkverdringing", zegt FNV-vakbondbestuurder Ed van Eibergen. Hij vindt dat het OV-bureau en de provincie Drenthe als opdrachtgever de verplichting hebben vervangend werk te zoeken. Onder meer omdat het opheffen van de stadslijnen in een concessie valt die nog niet is afgelopen.

Vervangend werk zoeken is moeilijk

Directeur Jan van Selm van het OV-bureau deed de toezegging aan de chauffeurs dat hij zich inspant om vervangend werk te vinden voor de chauffeurs van de stadslijnen. "Maar dat zal heel moeilijk zijn omdat overal in het OV bezuinigd wordt, ook op andere lijnen in ons gebied en dus bij de busbedrijven die voor ons rijden", zo waarschuwde Van Selm.

Oplossing

Zowel FNV als het OV-bureau zijn het erover eens: misschien kunnen de chauffeurs onderdak vinden bij grote broer Qbuzz die het grootste deel van de OV-concessie in Drenthe en Groningen uitvoert. FNV-bestuurder Van Eibergen denkt aan een plan waarbij streekbuslijnen die eindigen in de steden, door een wijk gaan rijden om zo de stadsbussen te vervangen. Het OV-bureau ziet dat niet zitten, omdat de reistijden van de streekbussen dan weer langer worden.

Bij Connexxion blijft het stil

"Onze baas Connexxion, die de stadsdiensten uitvoert, is al maanden in overleg met het OV-bureau voor een oplossing. Van Connexxion horen we niks", zegt chauffeur Martijn Mulder. RTV Drenthe heeft Connexxion gevraagd wat het bedrijf wil doen voor behoud van werk. Connexxion wil niet reageren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl