Raad Coevorden: 'maximaal 400 asielzoekers in Oosterhesselen'

COEVORDEN - Maximaal 400 asielzoekers in Oosterhesselen. Dat was dinsdagavond na uren vergaderen de uitkomst in de gemeenteraad van Coevorden. Komende dinsdag valt het besluit en wordt duidelijk of het college van B en W de raad hierin volgt.
De bijeenkomst in het gemeentehuis werd door tientallen inwoners van Oosterhesselen gevolgd. Ook waren er vijf insprekers, onder wie Ellen Bos van de initiatiefgroep Oosterhesselen.

Deze belangengroep heeft een enquête gehouden in het dorp. "Daaruit blijkt dat 45% van de mensen die hebben gereageerd een aantal van 400 asielzoekers te veel vindt. Uit de enquête blijkt dat de inwoners zo'n 150 asielzoekers wel genoeg vinden. We zijn dan ook teleurgesteld over de uitkomst", aldus Bos.

Harde bovengrens

Fractievoorzitter Joop Slomp van de PvdA, die de motie voor maximaal 400 asielzoekers indiende, snapt de teleurstelling van Oosterhesselen. "Maar we hebben nu als raad wel een harde bovengrens aangegeven. En we moeten ook niet weglopen voor onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik denk dat we nu een goed compromis hebben gevonden."

Naast de PvdA, steunden de andere coalitiepartijen CDA en BBC 2014, exclusief raadslid Erik Holties, de bovengrens van 400. Daarmee stemden 13 raadsleden voor, terwijl er 11 tegen waren. De VVD wil maximaal 300 mensen in Oosterhesselen opvangen. PAC wilde uitstel van de besluitvorming en D66 wil kijken of er mogelijk alternatieve locaties zijn.

College aan zet

Het college van B en W neemt komende dinsdag een besluit. "We zijn blij dat de raad zich uitgesproken heeft en nemen alle opmerkingen en moties, of ze nu aangenomen zijn of niet, mee in onze afweging", aldus wethouder Joop Brink. Hij laat zich nog niet uit over de vraag of het college het maximum aantal van 400 overneemt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl