Waterschappen beschermen oevers met gemaaid gras

ORVELTE - De Drentse waterschappen gaan gemaaid gras gebruiken om walbeschoeiing van te maken. Dat is duurzaam en een stuk goedkoper dan hardhout.
Het bermmaaisel wordt verwerkt tot korrels, die vervolgens worden geperst tot zogeheten 'plantpalen'. Daarvan wordt dan weer beschoeiing gemaakt.

800.000 kilo gras
De waterschappen Reest en Wieden, Hunze en Aa’s en Vechtstromen hebben genoeg materiaal om palen van te maken. Samen maaien de waterschappen ieder jaar 800.000 kilo gras langs de walkanten. Eerder werd het gemaaide gras afgevoerd, tegen betaling.

De plantpalen zijn ontwikkeld in samenwerking met onder meer de Kamer van Koophandel en bedrijven. De verwachting is dat het geperste materiaal ongeveer 25 jaar meegaat.

Proef
In Drenthe wordt de geperste beschoeiing bij wijze van proef geplaatst langs een zijtak van het Oranjekanaal aan de Holsdiek in Orvelte. Als pilot wordt woensdagmiddag 30 meter hardhouten walbeschoeiing vervangen door duurzame oeverbescherming van Plantpaal.

Studenten
Studenten van de Stenden Hogeschool in Emmen gaan kijken hoe de palen zich houden. Als de resultaten gunstig zijn, zullen ze ook op andere plaatsen worden gebruikt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl