Drentse jongeren gezonder, maar ongelukkiger

ASSEN - Jongeren in Drenthe zijn de afgelopen vijf jaar minder gaan roken en drinken, maar voelen zich ook minder gelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Drenthe onder achtduizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
34 procent van de Drentse jongeren heeft wel eens gerookt. Bij het vorige onderzoek in 2008 was dat nog 39 procent. Het percentage jongeren dat dagelijks rookt is met 8 procent gelijk gebleven.

57 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan wel eens alcohol gedronken te hebben, in 2008 was dat nog 64 procent. Verder blijkt dat jongeren minder alcohol drinken in discotheken, cafés of bij iemand thuis.

Minder gelukkig
De leefstijl van de jongeren in Drenthe is de afgelopen vijf jaar verbeterd, concludeert GGD Drenthe. Ook is het gedrag in en rondom school verbeterd: jongeren pesten minder op school en spijbelen minder vaak.

Daar staat tegenover dat Drentse jongeren minder gelukkig zijn. Ze hebben meer last van cyberpesten; pesten via internet. Daarbij voelen ze zich ongezonder, hebben vaker psychosociale problemen en vaker problemen met hun ouders. Volgens de GGD komt dit onder meer door de economische crisis. Ouders zijn vaker werkloos en maken vaker ruzie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl