'Trillingsmeters in Drenthe voor duidelijkheid over aardbevingsschade'

ZUIDLAREN/LANGELO - Schade aan molen De Wachter en sculpturen in de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren en aan huizen bij Langelo. Is die nou veroorzaakt door gaswinning of niet?
Om onduidelijkheid hierover in de toekomst te voorkomen moeten er trillingsmeters komen in Drenthe. Daarvoor pleit Rien Herber, hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Het haalt een hoop verwarring uit de discussie weg", zegt Herber. "Met die meters kun je checken of de trilling die je voelt door een aardbeving komt, of bijvoorbeeld door een zware vrachtwagen die langsrijdt."

Schadevergoeding

In Drenthe is de discussie over vergoeding van aardbevingsschade onlangs opgelaaid. Door aardbevingen in Groningen zou ook schade zijn ontstaan in bijvoorbeeld Zuidlaren en Langelo. Minister Kamp van Economische Zaken zei onlangs dat aardbevingsschade als gevolg van gaswinning ook in Drenthe vergoed moet worden.

"Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat de schade ook door een aardbeving is ontstaan", zegt Herber. "Trillingsmeters bieden dan uitkomst."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl