Oplossing terrorspecht Asserbos komt uit IJhorst

Het korfje van Bloemhof
Het korfje van Bloemhof
ASSEN - Het is heel simpel, maar ontzettend doeltreffend. De oplossing voor het spechtenprobleem in het Asserbos.

Harm Bloemhorst uit IJhorst heeft tegen agressieve spechten en steenmarters een speciaal korfje ontwikkeld.
Een kwestie van buigen
Bloemhof maakt het korfje van kippenroosters. "Deze buig ik om en monteer ik aan de kastjes. Er zitten nog gaten in, maar spechten komen er niet meer bij."
Het idee
De korfjes van Bloemhof zien het levenslicht in 2006. In het bos bij hem in de buurt treft hij vijf beschadigde vogelkastjes aan, waarvan drie helemaal zijn leeggehaald. Het werd volgens hem tijd om hier verandering in te brengen.
Hij controleert al dertig jaar de vogelkastjes in het bos en sinds hij zijn korfjes erom heeft gedaan zijn ze niet meer beschadigd geweest.
"Mijn broer heeft tien vogelkastjes, toen ik eens bij hem was zagen we hoe de kat de vogels pakte. Sinds ik daar korfjes omheen heb gedaan komt de kat er ook niet meer bij", vertelt Bloemhof.

Niet voor massaproductie

"Ik heb goed materiaal in huis om ze te maken, dus als ik er iemand mee kan helpen dan wil ik dat altijd doen", vertelt Bloemhof. Maar hij vindt het niet nodig om de korfjes massaal op de markt te brengen.
Volgens Bloemhof kan iedereen de korfjes maken, maar is hij er naar eigen zeggen erg bedreven in. "Ik heb al zestig kastjes in het bos in de buurt voorzien van een korfje, ze zijn allemaal nog intact."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl