Personeel Jade Zorg moet over naar andere cao

Jade
Jade
ASSEN - De Jade Zorggroep vraagt de ongeveer twintig mensen die bij de zorgtak werken om over te gaan naar een andere cao. Doel is om Jade Zorg zo aantrekkelijker te maken voor een eventuele overnamekandidaat. Dat bevestigt bestuurder Jan Bollen.
Jade Zorg, met vestigingen in Rolde, Emmen en Veendam, biedt opvang en dagbesteding aan mensen met een (licht)verstandelijke handicap. Het is een van de acht stichtingen van de Jade Zorggroep.

Nog geen overname
Het personeel van de zorgtak hoopte dat het gisteravond bijeen geroepen werd in Geeuwenbrug voor informatie over een overname, maar in plaats daarvan vraagt de leiding het personeel om een handreiking.

Volgens Jan Bollen was het emotionele avond, omdat er ook mensen aanwezig waren die bij zorgboerderij Diogenes al een keer een faillissement hadden meegemaakt.

Goedkopere CAO
De afgelopen maanden is er interesse getoond in Jade Zorg door verschillende partijen, maar de onderhandelingen zouden steeds stuklopen omdat personeel wordt betaald via de cao Jeugdzorg. "Wij voeren gesprekken met een mogelijke overnamekandidaat, maar zij hanteren de cao Gehandicaptenzorg. Betaling via de cao Jeugdzorg valt bij ons duurder uit."

De OR meldt dat nog onduidelijk is of het om een loonsverlaging gaat. "Volgens de vakbonden kan de overstap in het ongunstigste geval leiden tot een loonsverlaging van 300 of 400 bruto per maand," zegt OR-voorzitter Jan Arjen Veenstra.

Personeel akkoord?
De OR gaat positief adviseren over de verandering van cao, maar wel onder de voorwaarde dat een eventuele koper alle locaties en mensen van Jade Zorg overneemt.

Volgens Jan Bollen reageerde het personeel gisteravond redelijk instemmend, alleen blijft het afwachten of iedereen instemt met het voorstel. Maar volgens hem is er eigenlijk geen keuze.

De overgang naar een andere cao moet helpen om een eventueel faillissement af te wenden. "Het is waar dat de zorgtak verlies lijdt," zegt bestuurder Jan Bollen. Hoe lang Jade Zorg met verlies kan blijven draaien zonder failliet te gaan, kan Bollen niet zeggen.

Zorgboerderij al gesloten
In november 2013 sloot Jade al zorgboerderij De Groeve in het gelijknamige dorp. De Jade Zorggroep had de boerderij in juni 2010 overgenomen na het faillissement van Diogenes. Die raakte in 2009 en 2010 in opspraak na klachten van gehandicapte bewoners over mishandelingen en een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl