'Oranje kan maximaal zeshonderd asielzoekers aan'

BEILEN/ORANJE - Het staat nu zwart op wit. Zeshonderd is het maximum aantal asielzoekers voor Oranje. B en W van Midden-Drenthe hebben dat vastgelegd in een voorstel aan de gemeenteraad, de regiegroep Oranje en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Formeel regelen

Speelstad Oranje is eigenlijk nog een recreatiepark. Met dit plan wil Midden-Drenthe de noodopvang van vluchtelingen formeel regelen voor maximaal vijf jaar.

In de definitieve afspraak met het COA kan het aantal asielzoekers en de duur van de opvang nog veranderen.

Bezwaren afgewezen

Bewoners van de commissie Leefbaarheid Oranje en omgeving vinden 250 het maximum. Maar volgens B en W zijn er amper klachten over de opvang; ook toen er rond de zeshonderd vluchtelingen zaten. Achttien bezwaren over eventuele onveiligheid en het ontbreken van voorzieningen zijn dan ook afgewezen.

Eerder maakte het college een afspraak met het COA voor maximaal 1400 vluchtelingen in Oranje. Later is dat in overleg teruggebracht naar duizend en nu dus officieel zeshonderd. Het COA reageert nog niet op het voornemen.

Naar de rechter?

Burgemeester Baas verwacht geen problemen: "Ik zie ons niet samen voor de rechter komen. Het COA heeft geen belang bij een hele hoop spektakel. Ze moeten ook weer in andere gemeenten aan de slag. Bovendien overweegt het COA om een aanvraag te doen voor een AZC, dus we zijn nog niet uitgesproken."

Gewoon doorgaan

De regiegroep Oranje, met daarin gemeente, bewoners en COA, gaat gewoon door. De commissie Leefbaarheid Oranje en omstreken is eruit gestapt. Zij vindt dat zij monddood wordt gemaakt. De regiegroep is het aanspreekpunt voor de gemeente. De overgebleven leden hebben besloten door te gaan. Belangrijke agendapunten zijn de leefbaarheid in Oranje en de wenselijkheid van een volwaardig asielzoekerscentrum (AZC).

Volgende week donderdag is een extra raadsvergadering over de opvang van asielzoekers in Oranje, waarbij ook bewoners en andere betrokkenen kunnen inspreken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl