Gemeente bezuinigt op minima: 'Smet op sociaal gezicht Meppel'

MEPPEL - Een tik in het sociale gezicht van Meppel. Zo ziet Henk Rous van De Arme Kant van Meppel de bezuiniging van 50.000 euro op het minima-beleid.

Vergeefs

Rous staat daarin niet alleen. De fracties van SterkMeppel, GroenLinks, SP en D66 probeerden donderdagavond nog de bezuiniging vergeefs van tafel te krijgen.

Kinderen de dupe

De oppositiepartijen zijn bang dat vooral kinderen van gezinnen met een minimum-inkomen de dupe worden van de bezuiniging.

'Valt mee'

Coalitie-partijen VVD, CDA, ChristenUnie en PvdA denken dat dat meevalt. ''We willen vooral de regelingen stoppen waar mensen dubbel gebruik van maken'', zei woordvoerster Dinie Veld (PvdA).

Volgens Veld blijft er voor de mensen die echt in nood komen een vangnet.

Sociale gezicht

In de discussie in de gemeenteraad lag haar partij zwaar onder vuur. ''Ik vraag me echt af waar het sociale gezicht van de PvdA gebleven is'', zei Xander Topma (SP).

Lichtpuntje

Enige lichtpuntje voor de oppositie én de Meppeler minima is een unaniem aangenomen motie. Daardoor blijft het zo dat iemand na drie maanden op een minimuminkomen toch aanspraak kan maken op een bijdrage uit het Fonds Deelneming Maatschappelijke Activiteiten.

In het bezuinigingsvoorstel was die termijn vergroot naar een jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl