Langgestraften Veenhuizen mogen worden overgeplaatst

VEENHUIZEN - Achttien langgestraften in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen mogen worden overgeplaatst om plaats te maken voor Noorse gevangenen. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald.

De achttien gevangenen hadden een kort geding tegen de overheid aangespannen om te voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen.


242 Noren
Op 1 september komen in Veenhuizen de eerste van in totaal 242 Noorse gevangenen aan, die in Norgerhaven worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid van 239 voltijds banen.


Adequaat alternatief
De rechter stelt wel dat staatssecretaris Fred Teeven 'aan de eisers een adequaat alternatief moet bieden'. "Dit alternatief dient erop gericht te zijn dat de gedetineerden die daarvoor in aanmerking komen, opnieuw worden geplaatst op een afdeling bestemd voor (levens)langgestraften met een aangepast regime."


Unieke afdeling
"Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan", zo legden de advocaten van de langgestraften, Hettie Cremers en Judith Serrarens, eerder hun gang naar de rechter uit. Deze afdeling K. biedt volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.


Redelijk blij
Cremers zegt in een reactie toch 'redelijk blij te zijn' met het oordeel van de rechter dat er een goed alternatief voor haar cliënten geboden moet worden. Een eventueel hoger beroep hangt volgens haar mede af van de manier waarop Teeven zich hiervoor gaat inzetten.


Teeven tevreden
Teeven laat in een reactie weten dat hij tevreden is met de uitspraak van de rechter. "Justitie bepaalt waar iemand komt te zitten en niet gedetineerden. In Nederland zijn meerdere gevangenissen waar langgestraften prima kunnen verblijven. Wij gaan dan ook op zoek naar een alternatief zoals de rechter van ons verlangt."


Eerder hierover
'Langgestraften hebben recht op humane detentie'
Teeven: langgestraften hebben geen schijn van kans met kort geding
Gevangenen Veenhuizen willen geen Noorse celmaatjes

Meer over dit onderwerp:
Veenhuizen
Deel dit artikel: