Pre-olympische wielerwedstrijd mogelijk naar Drenthe

ASSEN - Drenthe maakt goede kans om in 2019 onderdelen van een pre-olympisch sportevenement binnen te halen. Het Nederlands olympisch comité heeft Drenthe gevraagd of het wielrennen en tijdrijden kan organiseren.
Dit jaar is er in Europa voor het eerst zo'n pre-olympisch evenement. Dat is in juni in Baku. Dan moet bekend worden welk land in 2019 het evenement gaat organiseren, een jaar voor de Olympische Spelen in Tokio. "Het gaat dus om een groot evenement, met een enorme uitstraling. Ik zie het dan ook als een grote kans voor Drenthe", zegt gedeputeerde Ard van der Tuuk.

Wat kost het?
De kosten voor het organiseren van het evenement worden voor Nederland als totaal geschat op zo'n 125 miljoen euro. De fietsonderdelen, die dan op het TT-circuit gepland staan, komen op 1,7 miljoen euro. "Het is niet de bedoeling dat wij dat als provincie compleet gaan betalen. We gaan de komende tijd verkennen welke partners we kunnen vinden en wat het draagvlak is", aldus Van der Tuuk.

Over het graf heen regeren
Het verzoek komt dinsdag aan de orde in de vergadering van Gedeputeerde Staten. Van der Tuuk heeft een positieve grondhouding, maar wil, vlak voor de verkiezingen, niet over zijn graf heen regeren. "We zullen geen onomkeerbare besluiten nemen."

Het is onduidelijk hoe het staat met het politieke draagvlak. Eerder stemden de Drentse Staten niet in met een tweede editie van de Spaanse wielerronde Vuelta.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl