Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangevallen door cybercriminelen

Het bekendste kunstwerk van Ralph Prins zijn de omhoog wijzende spoorrails in Kamp Westerbork
Het bekendste kunstwerk van Ralph Prins zijn de omhoog wijzende spoorrails in Kamp Westerbork
HOOGHALEN - Cybercriminelen hebben gisteren Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangevallen. De directie van het centrum heeft geld aan de criminelen overgemaakt om de aanval ongedaan te maken.

Documenten beschadigd

De cybercriminelen plaatsten een virus dat zich over het computersysteem van het Herinneringscentrum verspreidde en documenten versleutelde. Om een document te openen moest er eerst een geldbedrag betaald worden. Het centrum heeft vijfhonderd euro aan de criminelen betaald om alle documenten weer open te krijgen. Volgens directeur Dirk Mulder ging het niet om historische documenten, maar vooral om correspondentie en verslagen van vergaderingen.

Geen andere optie

Mulder zegt dat er geen andere optie was dan betalen. Verschillende ICT-adviseurs hebben naar het probleem gekeken, maar niemand kon de documenten ontsleutelen. Na betaling ontving het Herinneringscentrum de gegevens om de blokkering op te heffen.

Phishing-mail

Het virus kwam in het computersysteem terecht nadat een medewerker een e-mail met het virus opende. In deze phishing-mail stond de mededeling dat er een rekening betaald moest worden.

Daders nog niet gepakt

Het Herinneringscentrum heeft aangifte gedaan. De daders zijn volgens Mulder lastig te achterhalen. "We moesten het geld overmaken op een rekening van een bedrijf dat geld omzet in bitcoins (digitaal geld). Daarna is het erg lastig om na te gaan waar het heen gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl