OM eist zestien en veertien jaar cel tegen gangsterduo

ASSEN - Zestien jaar cel voor Antonio Marcos van der P. (26) en veertien jaar cel voor Enise B. (20). Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tegen het duo dat vorig jaar met veel geweld rovend door Nederland trok.
Volgens het OM hebben de twee zich schuldig gemaakt aan mishandeling en meerdere woningovervallen, vrijheidsberovingen, diefstallen met geweld en pogingen tot doodslag. Poging tot moord achtte het OM niet bewezen en ook ziet de officier van justitie geen aanleiding voor tbs. Wel zei de officier te vrezen voor herhaling.

Zestien jaar is de maximale straf die het OM kon eisen. Van der P. hoorde een zwaardere straf tegen zich eisen dan Enise B., omdat hij volgens het OM een meer actieve rol in de misdaden had.
Officier: ‘Marcos heeft een meer actieve rol. Enise meer passief. Er is wel sprake van een nauwe, intensieve samenwerking.’ #gangsterduo
— jeroen willems (@jeroenwillemss)
Straf Enise B. lager om drie redenen: 1. blanco strafblad 2. bij minder feiten betrokken. 3. geweldshandelingen voornamelijk Marcos.
— jeroen willems (@jeroenwillemss)

Smartengeld
Slachtoffers van het duo eisen in totaal meer dan 100.000 euro aan smartengeld.
Hoe het begon
Het spoor van misdaden begon in februari 2014 bij Echten. Het duo zette een vuilcontainer neer op de Ruinerweg in Echten en dwong een 32-jarige man uit die plaats om uit zijn auto te stappen. De man werd met een vuurwapen bedreigd en gesommeerd om in de kofferbak plaats te nemen. Hij wist daaruit te ontsnappen en bleef ongedeerd.

Dezelfde dag sloegen de twee ook toe in Meppel. Ze ontvoerden een vrouw en lieten haar in de nacht achter in een bos in Lelystad.
Vrouw wordt bebloed en met tape om haar hoofd gevonden in bos Lelystad door iemand van Staatsbosbeheer. ‘Vrouw was ijskoud.’ #gangsterduo
— jeroen willems (@jeroenwillemss)

Ook op andere plekken in het land sloegen Antonio van der P. en Enise B toe. Zo werd op een camping in Enschede een man neergeschoten.
Officier: ‘schot op man in caravan was potentieel dodelijk. Kogel zit nog steeds in lichaam slachtoffer.’ #gangsterduo #rtvdrenthe
— jeroen willems (@jeroenwillemss)

Na een klopjacht wordt het gangsterduo op 26 februari in Duitsland opgepakt.


Vijfdaags proces
Met het formuleren van de strafeis kwam een einde aan een vijfdaags proces tegen de twee. De rechtbank in Assen behandelde de zaak tegen de Nederlandse 'Bonnie en Clyde' sinds maandag. De twee kwamen de afgelopen dagen zelf aan het woord, net als hun slachtoffers en deskundigen van het Pieter Baan Centrum.

Eerder hierover

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl