COA wil volwaardig azc met duizend vluchtelingen in Oranje

ORANJE - De tijdelijke opvanglocatie van asielzoekers in Oranje moet worden omgebouwd tot een regulier asielzoekerscentrum. Dat wil het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA.

Het COA heeft de vraag voor deze aanpassing neergelegd bij de gemeente Midden-Drenthe. Volgens de organisatie is er een enorme instroom van zogenoemde nareizigers. Het gaat om gezinnen van vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen. Zij hebben het recht om hun familie over te laten komen.

Twee opties

Het COA stelt voor om drie jaar lang duizend vluchtelingen op te vangen of om te kiezen voor een opvang van vier jaar met achthonderd opvangplekken.

Sinds 1 oktober is er bij Speelstad Oranje een opvanglocatie voor asielzoekers. In het dorp zorgde vooral de grootte van het aantal vluchtelingen voor een hoop onrust.
Niet geluisterd
Evita Pagie van de commissie Leefbaarheid Oranje had de aanvraag van een azc in Oranje wel verwacht. Toch is zij opnieuw verbaasd over de aantallen die door het COA worden genoemd. "Achthonderd tot duizend asielzoekers is nog steeds veel te veel. Wij houden vast aan een maximum van 250. Naar ons wordt dus niet geluisterd." Het COA zegt juist water bij de wijn te doen, door het niet meer te hebben over het oorspronkelijke aantal van 1400 asielzoekers.

Politiek
De politiek reageert verdeeld. "600 asielzoekers is een goed vertrekpunt voor de onderhandelingen", zegt fractievoorzitter Brouwer van het CDA. "We moeten het verzoek van het COA met open vizier bespreken."

"Ongehoord dat ze met dit voorstel komen", zegt Jannes Kerssies van Gemeentebelangen. "De ene dag zeggen ze maximaal 600 en nu dit weer." Net als Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork vindt hij het aantal asielzoekers veel te groot.

D66, VVD en PvdA willen eerst met hun eigen fractie overleggen voordat ze een mening geven. De ChristenUnie is voor de opvang van vluchtelingen. Hoeveel dat er zouden moeten zijn, wil de partij nog niet zeggen.

Extra vergadering

Donderdag is er een extra raadsvergadering in Midden-Drenthe over de opvang van vluchtelingen in Oranje.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl