'Sterk staaltje blaming the victim van gangsterduo'

Antonio Marcos van der P. en Enise B
Antonio Marcos van der P. en Enise B
ASSEN - "Ik ben echt verbaasd dat deze verdachten volhouden dat ze hun slachtoffers met respect hebben behandeld." Dat zei de officier van justitie tijdens de strafeis in de zaak tegen Antonio Marcos van der P. en Enise B.
Uit het geweld dat ze tijdens de twee pogingen tot doodslag, drie woningovervallen, de drie overvallen met autodiefstal, de vier gijzelingen en de mishandeling in februari vorig jaar gebruikten, bleek daar niets van.

Doelbewust en koelbloedig

Volgens de aanklaagster handelde het gangsterduo, zoals de twee ook worden genoemd, doelbewust en koelbloedig. Hun enige doelen waren winstbejag en de drang naar vrijheid. "Ze hielden met niets of niemand rekening. Of er kinderen of ouderen onder de slachtoffers waren; het maakte ze niet uit", aldus de officier.

Geen spijt

Ze neemt het de 26-jarige man uit Harkema en zijn 20-jarige vriendin ook kwalijk dat ze tijdens de rechtszaak op geen enkel moment oprecht spijt hebben betuigd. "Meerdere mensen hebben doodsangsten uitgestaan, maar de impact die hun daden op de slachtoffers hadden, lijkt niet door te dringen."

Blaming the victim

Dat de twee bovendien hun slachtoffers de schuld geven van het geweld dat zij naar eigen zeggen 'moesten gebruiken' als slachtoffers tegenstribbelden, noemde de officier een 'sterk staaltje blaming the victim'. Het duo hoorde de eis uiterlijk onbewogen en dicht tegen elkaar aangedrukt aan.

Forse straffen

Het Openbaar Ministerie eist zestien jaar cel tegen Van der P. en veertien tegen zijn vriendin. Die laatste zou bijvoorbeeld niet verantwoordelijk zijn voor de poging tot doodslag op een camping in Enschede, omdat het Van der P. was die op het slachtoffer schoot. Al het geweld tegen enkele campinggasten en de beheerder die het stel in een caravan ontdekten, betitelde de officier als 'een boze droom'. "Het lijkt een film waarin je niemand een rol gunt. Zelfs geen bijrol."

Gijzelingen

Het geweld op de camping, de latere urenlange gewelddadige gijzeling van een gezin in een boerderij in Enschede en de uiteindelijke vlucht naar Duitsland volgden op een gijzeling in een Brabantse vakantiewoning en gijzelingen en overvallen Echten en Meppel. Ook vindt de officier dat poging tot doodslag op het 53-jarige slachtoffer uit Meppel bewezen is.

De vrouw uit Meppel werd op 10 februari onder meer in haar lies gestoken en met een pan hard op haar hoofd geslagen door de twee. Ze roofden van alles uit haar huis, van kleding tot eten, pinden geld van haar rekening, gijzelden haar in de kofferbak van haar auto en lieten haar vastgebonden en zwaargewond achter in natuurgebied de Oostvaardersplassen. De vrouw heeft volgens het Openbaar Ministerie recht op 25.000 euro schadevergoeding. Ze kampt met een trauma.

110.000 euro

De 33-jarige man die in de nacht ervoor in Echten werd gegijzeld, maar wist te ontsnappen, moet volgens het OM ruim 10.000 euro schadevergoeding krijgen. In totaal eiste de officier dat het duo zo’n 110.000 euro aan een tiental slachtoffers betaalt.

Volledig toerekeningsvatbaar

Van der P. en B. zijn allebei volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Tbs is daarom juridisch niet mogelijk. Bij B. zijn in het Pieter Baan Centrum geen stoornissen vastgesteld en bij haar vriend is het onderzoek niet gelukt, omdat hij weigerde mee te werken. De officier vreest dat de twee in de toekomst in herhaling vallen.

Op 2 april doet de rechtbank in Assen uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl