Westerbork viert 70 jaar bevrijding uitbundig

WESTERBORK - "Het wordt het grootste evenement dat ooit in Westerbork is georganiseerd." Dat zegt Geert Woldman, bestuursvoorzitter van het comité 70 jaar bevrijding Westerbork.

Twee dagen lang

Legervoertuigen, parades, orkesten, nagespeelde veldslagen. "Te veel om op te noemen", aldus Woldman. Het programma begint op 10 april en duurt tot en met 11 april. Centraal staat de komst van rijdend museum Keep Them Rolling. 200 legervoertuigen met 400 man personeel, die twee dagen in en om Westerbork te vinden zijn met allerlei activiteiten.

Groeiende belangstelling

"Het is net alsof het steeds meer leeft", aldus Woldman. "De oorlog is geweest, de mensen hebben lang gezwegen en in de hele wereld is zoveel aan de hand en een begrip als vrijheid staat zo onder druk hier en daar, dat het uitermate belangrijk is dat je hier aandacht aan blijft besteden."

Geen para's

De 120 paratroepers die zouden springen zijn geschrapt van het programma. Volgens een veiligheidscommissie van Defensie zou het landingsterrein te gevaarlijk zijn. Er staan richelpalen, prikkeldraad en sloten en dat is volgens de commissie te veel risico voor de para's. Niet alleen in Westerbork zijn de para's afgelast, maar de bevrijdingssprongen in heel Drenthe.

The Final Push

"Bijzonder indrukwekkend en soms ook wel emotioneel. Er zijn dingen waar je tijdens zo'n dag toch harder aan terugdenkt dan anders", zegt Beeno Oldenhuis van Keep Them Rolling (KTR) over de af te leggen tocht. Hij en de leden van KTR beginnen hun reis in Groesbeek en rijden in twaalf dagen naar Groningen, precies de route die de geallieerden destijds ook reden: The Final Push. De hele opmars heeft een lengte van zo'n 6 kilometer. Onderweg stoppen ze op verschillende plaatsen in Drenthe, waaronder Westerbork.

Duitsers en Geallieerden hand in hand

Tijdens de bevrijdingsfestiviteiten in Westerbork verblijven de 400 soldaten van Keep Them Rolling in een bivak net buiten het dorp. Ook daar is van alles te zien. Het bivak moet er ongeveer zo uitzien als 70 jaar geleden. "Je moet alleen niet raar opkijken als je ergens een koelkast ziet staat", grapt Beeno Oldenhuis.

Klik hier voor het hele programma.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl