Wolf gespot langs N381 bij Noord-Sleen

SLEEN - Langs de N381 bij Noord-Sleen is vanochtend een wolf gezien. Klazienavener Jan van der Aa legde het dier vast op camera.
De stichting Wolven in Nederland zegt op basis van de foto's dat het wel om een wolf moet gaan.

'Te trillen'

Jan van der Aa zat te trillen in de auto, zegt hij tegenover RTV Drenthe. De wolf liep over de weg en Van der Aa moest noodgedwongen zijn auto de berm insturen. Daarna maakte hij snel meerdere foto's van de wolf.

Doodgebeten?

Bij de redactie van RTV Drenthe kwam vanmiddag een telefoontje binnen dat in Nieuw-Amsterdam een schaap is doodgebeten afgelopen nacht. Het dier was gebeten bij zijn kop en vervolgens verder aangevreten. Eigenaar Bert Jagt vermoedt dat de hongerige wolf tijdens zijn tocht naar Noord-Sleen een tussenstop heeft gemaakt in Nieuw-Amsterdam.

Grens over

Volgens de stichting Wolven in Nederland is het dier afgelopen nacht waarschijnlijk de provincie Drenthe binnen gelopen. Hoewel de foto's van matige kwaliteit zijn, is de gelijkenis met de wolf bij Meppen groot. Daardoor gaat Wolven in Nederland er vanuit dat het om hetzelfde dier gaat.

Duitsland

De afgelopen dagen werd al een wolf gezien vlak over de grens in Duitsland, bij Meppen en Cloppenburg.

150 jaar geleden

Volgens Leo Linnartz van Wolven in Nederland is het zeker 150 jaar geleden dat een wolf voor het laatst in het wild in ons land was. Enkele jaren terug was waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven. Maar beeldmateriaal was te vaag en dus hield men het erop dat het toen voor 95 procent zeker was dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen, bleek daar te zijn neergelegd.

Heugelijk

Linnartz noemt de terugkeer 'heugelijk nieuws'. Maar wat nu als je een wolf tegenkomt? "Ik zeg altijd: spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden. Maar omdat hij in de loop der eeuwen heeft geleerd om mensen te mijden zal hij meestal proberen te vluchten", zegt Linnartz.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.