PvdA-kamerlid Wolbert: Eelde niet zelf laten opdraaien voor luchtverkeersleiding

EELDE/ASSEN - "Het kan niet zo zijn dat Groningen Airport Eelde ineens zelf moet opdraaien voor de kosten van de luchtverkeersleiding. Want dit betekent het einde van het vliegveld en dat kan nooit de bedoeling zijn."
Dat zei het Drents PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert zaterdagmiddag in het radioprogramma Cassata. Wolbert is stomverbaasd dat het kabinet de regionale luchthavens in Eelde en Maastricht met extra miljoenenkosten wil opzadelen. Want de beide luchthavens gaan dit financieel niet trekken, volgens Wolbert.

Luchthavens ten strijde

Gisteren werd bekend dat vliegveld Eelde samen met Maastricht Aken Airport ten strijde trekt tegen het plan van het kabinet, om de beide vliegvelden voortaan zelf de luchtverkeersleiding te laten bekostigen. Nu nog wordt de luchtverkeersleiding voor alle vliegvelden in ons land op één hoop gegooid en betaald door de Schiphol Group.

Maar Schiphol en KLM willen niet langer meebetalen aan de regio. Staatssecretaris Wilma Mansveld komt daarom met een ander verdeelsysteem, waardoor voor Eelde en Maastricht een financieel gat van miljoenen dreigt. De landingsrechten en de tickets zouden daardoor fors duurder worden en daarmee zou Eelde zich uit de markt prijzen als luchthaven, zo vreest directeur Marco van de Kreeke
Uitzondering voor twee luchthavens
Agnes Wolbert zegt daarover: "Dit is typisch zo'n geval waarin regels worden toegepast en afspraken worden uitgevoerd, zonder dat er gekeken wordt naar de effecten ervan. Daar verbaas ik me ongelooflijk over. Je kunt op je klompen aanvoelen dat de luchthaven dit niet trekt. En tegelijkertijd weet je nu al dat dit geen doorgang kan vinden, want je kunt niet Maastricht en Eelde sluiten. En aan het einde van de rit weet iedereen waar dit landt: een uitzondering voor twee luchthavens in Nederland. Nu krijg je een hoop bestuurlijk geharrewar en allemaal geduw en getrek."

Hoe ziet Mansveld dit?

Het Drentse PvdA-Kamerlid stelt nog niet meteen kamervragen. Eerst gaat ze kijken wat de woordvoerders in de PvdA-fractie ervan vinden en hoe Mansveld dat ziet.
"Zij moet weten (Mansveld was gedeputeerde in Groningen, red.) wat de verstrekkende gevolgen zijn, als je dit strikt doorvoert. En als er dan geen beweging in zit, dan moeten we maar eens kijken wat we vanuit Drenthe kunnen doen." Aldus Wolbert.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl