Oud-NAVO-depotmedewerkers Coevorden: we willen volledige erkenning

COEVORDEN/TER APEL - Volledige erkenning voor de fouten die zijn gemaakt en voor de gezondheidsproblemen waarmee ze kampen als oud-Defensiemedewerkers. Daarvoor strijden oud-NAVO-depotmedewerkers uit Coevorden en Ter Apel en het liefst met zoveel mogelijk mensen.
Daarom roepen de Drentse oud-Defensiemedewerkers Bert Koops en Herman Schepers alle oud-collega's op, om zich nu zo snel mogelijk te melden. "Ook als je nu nog niet ziek bent, want dat kan zomaar veranderen," zegt Bert Koops. "Samen gaan we voor die erkenning."

Solidariteit met elkaar
Koops vindt dat er tot nu toe nog veel te weinig mensen uit de noordelijke regio zich gemeld hebben. "Het gaat om solidariteit met elkaar. En er is nu vooral binnen het netwerk van oud-Defensiemensen gezocht. Maar er waren destijds ook uitzendkrachten aan het werk in de spuitcabines."
Mensen kunnen zich melden via dit mailadres.

Blaaskanker
Bert Koops uit Emmen werkte jaren op de NAVO-depots in Ter Apel en Coevorden, net als zijn vader. Die stierf 23 jaar geleden op 48-jarige leeftijd aan darmkanker. Bert Koops heeft zelf vage klachten.

Herman Schepers uit Oosterhesselen, die nu in Duitsland woont vlak over de grens bij Coevorden, was tussen 1985 en 1988 bewaker op het NAVO-depot in Coevorden. Hij heeft blaaskanker en al langer vermoeidheidsverschijnselen.

Ook radioactieve straling

De gezondheidsproblemen zouden voortkomen uit het gebruik van de kankerverwekkende chroom-6-verf en door radioactieve straling van de bepantsering van militaire voertuigen met verarmd uranium.
"We kwamen als bewakingsdienst overal, bij de spuitcabines en bij de loodsen waar de net gespoten voertuigen stonden, maar ook bij voertuigen met die bepantsering van verarmd uranium: iedere dag gingen wij de loods in, om alles te controleren. En er zijn heel veel mensen uit de beveiliging, die hebben dezelfde problemen als ik. En er zijn ook al opvallend veel bewakers van Coevorden overleden."

Financieel vangnet
Deze week kwam Defensie met een voorlopige coulanceregeling naar buiten, een soort financiële tegemoetkoming tussen de 3000 en 15.000 euro. Dit wordt door Defensie beschouwd als tegemoetkoming en niet als schuldbekentenis.
Maar dat geld is volgens de betrokkenen en letselschade-advocaat Yme Drost niet meer dan een doekje voor het bloeden. Er moet veel meer gebeuren, zoals een goed financieel vangnet voor alle mensen die door hun ziekte allerlei problemen krijgen. Ook nabestaanden van oud-Defensiemedewerkers die al gestorven zijn, moeten een tegemoetkoming krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl