De wolf in Drenthe: honderden jaren massale jacht op wolven

ASSEN - Grootschalige wolvenjachten waaraan honderden mannen mee deden. Zo ging het in de zeventiende eeuw in Drenthe als er een wolf werd gezien.
"Er werd van te voren bepaald naar welk punt werd toegewerkt. Elk gezin moest twee mannen leveren om mee te helpen. En dan werd er vanuit verschillende dorpen opgetrokken naar die plek", vertelt Mark Goslinga van het Drents Archief tegen RTV Drenthe.

Met zijn allen

Op een document uit 1751 is te lezen welke dorpen allemaal mee deden. "Met een hele grote kring werd geprobeerd die wolven in te sluiten en te doden", vertelt Goslinga. De wolvenjachten werden vanuit de overheid georganiseerd. "Vanaf 1600 ging de overheid er op die manier zich mee bemoeien. Als een wolf in een grensgebied liep, dan werd ook samengewerkt met Friesland en Gelderland."

Zilveren munten

De persoon die de wolf doodschoot kreeg een beloning. "Het was natuurlijk verplicht om mee te doen. maar er stonden wat zilveren munten tegenover als je een wolf doodde. Als je niet mee wilde doen kreeg je een boete", vertelt Goslinga.

Minder wolven
In de zeventiende eeuw zijn er nog grote roedels wolven die bejaagd worden. "In de achttiende wolf gaat het nog om een enkele wolf. In 1772 was de laatste wolvenjacht", aldus Goslinga. "Die laatste wolf wist nog te ontsnappen ook."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl