'Internet via de ether is niet de oplossing voor Drenthe'

Gedupteerde Ard van der Tuuk (Cultuur)
Gedupteerde Ard van der Tuuk (Cultuur)
ASSEN - "Het is een mooi gebaar en het kan in een beperkt aantal gevallen een tijdelijke oplossing zijn." Dat is de reactie van gedeputeerde Ard van der Tuuk op de plannen van minister Kamp om het platteland te voorzien van internet via de ether.
Niet voldoende betrouwbaar
Via het beschikbaar stellen van radiofrequentie moet het mogelijk worden om internet via de ether te realiseren in de gebieden die moeilijk aan te sluiten zijn op een vaste aansluiting.
Volgens Van der Tuuk blijft het probleem met internet via de ether dat je nog steeds geen grote hoeveelheden data snel kunt overbrengen. Ook is de techniek niet voldoende betrouwbaar en dat hebben bedrijven wel nodig. "Waar we in Drenthe voor gaan is een snelle en betrouwbare verbinding en dat is een glasvezelkabel in de grond."
Europees geld
In het voorstel van Kamp zitten ook onderdelen waar Van der Tuuk wel blij mee is. De steun van de minister voor het losweken van Europees geld voor de aanleg van glasvezel in buitengebieden bijvoorbeeld: "We hebben als provincie al een aanvraag ingediend, maar als de minister achter ons gaat staan kan het alleen maar helpen om die gelden uit Brussel deze kant op te krijgen."
Lege-buizen-belasting
Ook het opschorten van de lege-buizen-belasting (belasting voor grondeigenaren voor niet in gebruik zijnde kabels en mantelbuizen) is volgens Van der Tuuk een goede zet: "Alle kosten die we daardoor als bewoners met elkaar niet hoeven te maken, helpt natuurlijk ook."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl