Vangkooien, klemmen en vallen: foute jagers voor de rechter

De jacht (archieffoto)
De jacht (archieffoto)
ASSEN - Twee mannen die worden verdacht van illegaal jagen op Landgoed De Eese, op de grens van Drenthe en Overijssel, moeten zich vanmiddag verantwoorden voor de rechtbank in Assen.
De 52-jarige man uit Nijensleek en de 66-jarige man uit Wolvega hebben zich volgens het Openbaar Ministerie in de zomer van 2012 schuldig gemaakt aan illegale jacht en valsheid in geschrifte.

Jachtopziener
De Nijensleker was jachtopziener bij Landgoed De Eese en behoorde de jachtregels te controleren. In plaats daarvan zou de man hebben gejaagd met niet toegestane middelen als vangkooien en klemmen. Ook zou hij zonder ontheffing hebben gejaagd met lichtbakken, roofvogels hebben gedood en illegaal wapens in zijn bezit hebben gehad. De man uit Wolvega wordt gezien als medeverdachte.
Samenwerking
Er zijn vallen, klemmen, jachtgeweren en gif in beslag genomen. De politie heeft in het onderzoek samengewerkt met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stichting Drentse Landschap en jachtopzichters. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ophef
Het incident zorgde in 2012 voor veel ophef. De Partij voor de Dieren stelde kamervragen omdat de eigenaren van het landgoed, de familie Van Karnebeek, een goede relatie hebben met het koningshuis. De partij wilde onder meer weten of koning Willem-Alexander ooit op het landgoed heeft gejaagd. Dit was niet het geval.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl