Duizenden knollen voor de roerige jaren twintig en robots in bloemencorso Eelde

PATERSWOLDE - Maar liefst 120.000 knollen liggen klaar in de Harm Rutgershal in Paterswolde voor het bloemencorso in Eelde. Dit jaar is het laatste corso onder leiding van voorzitter André Ensing.
Gisteren werd bekend dat Ensing na het corso in september het stokje overdraagt aan Coen Hofstee. Ensing is niet verdrietig dat het einde in zicht is: "Het is eigenlijk wel spannend. Ik moet hem succes wensen", vertelt de voorzitter. "Nee, het doet geen pijn aan het hart. Ik ga op de achtergrond nog wel wat doen."

Nu al beginnen

Het 59ste bloemencorso is dit jaar op 5 en 6 september en heeft het thema Time Machine. Dit lijkt nog ver weg, maar voor de 3000 vrijwilligers gaat het avontuur nu al beginnen. De ontwerpen voor de wagens zijn gisteravond verdeeld. "Nu gaat het echt beginnen, ook binnen de wijken. Ze zullen gaan overleggen, arrangement maken, hoe gaan we de wagen echt gestalte geven", legt Ensing uit.

Roerige jaren twintig
De verdeling van de ontwerpen van de wagens gaat volgens een vaste procedure. Alle voorzitters van de wijken mogen een envelop pakken. Daar zit een nummertje in en dat bepaalt de plek op de lotingslijst. Eén van de 23 ontwerpen waar uit gekozen kan worden is de 'Roaring Twenties'. "Aan de hand van een minimale schets kunnen de wijken wat geweldigs maken. De roerige twintiger jaren komen voorbij met veel uitbundigheid met kleding", vertelt Ensing bij de schets. Ook robots komen voorbij op de ontwerpen.

Dertig kleuren
Vanaf april gaan de laswerkzaamheden beginnen en eind april gaan de knollen de grond in. "Het zijn een paar honderd duizend bloemen per wagen. En die worden er stuk voor stuk met een naaldje erop geprikt. Er zijn dertig verschillende kleuren bloemen", vertelt de voorzitter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl