'VVD'er Rob Bats verdacht van corruptie'

NIJEVEEN - Rob Bats, oud-VVD-gedeputeerde van Drenthe en oud-burgemeester van Haren, ligt opnieuw onder vuur. Hij wordt verdacht van het plegen van corruptie. Dit meldt het NRC.

De Drentse VVD-politicus zou samen met oud-VVD-wethouder Piet Ploeg van de gemeente Stichtse Vecht, geprobeerd hebben de burgemeestersbenoeming in deze Utrechtse gemeente in het voordeel van Bats te beïnvloeden.


Informatie doorgespeeld
Ploeg kreeg via een lid van de vertrouwenscommissie, in dit geval de VVD-fractievoorzitter, informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap doorgespeeld. Het ging ondermeer om de vragen die door de vertrouwenscommissie gesteld gingen worden. Met deze informatie kon Bats zijn voordeel doen, zodat hij de beste kaarten zou hebben voor de burgemeesterspost.


Onbereikbaar
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland onderzoekt de zaak, maar wil verder niet reageren op de kwestie en de berichtgeving in NRC. Een persvoorlichtster verklaart: "ik bevestig noch ontken dat de heer Bats verdachte is in deze zaak." Bats zelf is onbereikbaar. Zijn mobiele nummer, dat tot voor kort door velen in zijn netwerk werd gebruikt, is "niet meer in gebruik".


Klokkenluider
De VVD'er uit Nijeveen raakte eind februari ook al in opspraak. Hij zou in zijn laatste bestuurlijke functie als interim-burgemeester van Terschelling, hebben geprobeerd een financiële regeling voor een weggestuurde klokkenluider geheim te houden.


Haren
Bats stapte in 2012 op als burgemeester van Haren na de Facebookrellen. Daarna ging hij aan de slag als interim-burgemeester op Terschelling. Onlangs nam hij daar afscheid omdat er een opvolger was gevonden.Meer over dit onderwerp:
Nijveen
Deel dit artikel: