Onderzoek provincie: plannen voor ijsbanen beter uitwerken

ASSEN - "Een ijsbaan in Drenthe zal niet zonder publieke investering tot stand komen en een jaarlijkse subsidie nodig hebben." Dat blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat de provincie liet uitvoeren door Royal Haskoning DHV.
Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen voorkeur is voor een specifieke locatie. "Draagvlak moet het verschil gaan maken."

Onderzoek naar twee initiatieven

De provincie liet door advies- en ingenieursbureau Royal Haskonig DHV een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren over twee initiatieven. Hierbij werd gelet op de financiële kant van de initiatieven, ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Om welke twee initiatieven gaat het?

In Assen wil oud-ijshockeyer Gerard Muus bij het TT-Circuit een ijscomplex realiseren met een 400 meter baan en twee ijshockeybanen. De totale kosten daarvan zijn 15 miljoen.

In Hoogeveen wil de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen en Omstreken een ijsbaan laten bouwen voor ruim 13 miljoen. Ook hier gaat het om een 400 meter baan inclusief een ijshockey- en shorttrackbaan.

Meer onderzoek nodig

Beide initiatieven zijn onderzocht. Volgens Gedeputeerde Ard van der Tuuk is er nog veel onduidelijk in de plannen. "Voordat we in Drenthe verdere besluiten kunnen nemen moet er eerst een uitgewerkt voorstel liggen. Als je het doet, doe het dan goed is ook het advies van RHDHV. Wij gaan in overleg met de gemeenten Assen en Hoogeveen en de initiatiefnemers over de verdere uitwerking van de plannen."

'Jammer dat er niet direct een keuze is gemaakt'

De initiatiefnemers van de twee ijsbanen vinden het jammer dat er niet direct een besluit is genomen door de provincie. Maar blijven positief over hun eigen plannen.

Gerard Muus van het initiatief in Assen zegt dat hij al in gesprek is met een grote investeerder. Volgens Muus is voor het plan in Assen niet veel subsidie nodig, omdat de ijsbaan energieneutraal gebouwd gaat worden.

Gerard Fidom van het initiatief in Hoogeveen zegt dat uit eigen onderzoek blijkt dat Hoogeveen de meeste bezoekers gaat trekken, omdat Assen te dicht bij Groningen ligt waar ook al een ijsbaan is.

Volgens het onderzoek klopt dit niet: "De onderzoekers geven aan dat het niet uitmaakt waar in Drenthe een ijsbaan zou komen. Er is naar verschillende plekken gekeken, van Emmen tot Assen en overal zouden evenveel bezoekers komen", aldus Van der Tuuk.

Beide initiatiefnemers zeggen in overleg te zijn met hun gemeente.

Eerder over ijsbanen in Drenthe:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl