Bijstandsklokkenluider Midden-Drenthe moet huis uit door wietteelt

BEILEN - Ze moet haar huis uit, omdat er wiet is geteeld. Bij uitkeringsgerechtigde Elizabeth Heesterman uit Beilen is begin deze maand een politie-inval geweest.
In haar woning is een hennepplantage aangetroffen, waarbij ook illegaal stroom is afgetapt. Reden voor de gemeente om haar uitkering te blokkeren. Woningcorporatie Woonservice wil haar het huis uitzetten.

Broertjes-tape

Heesterman vond vorig jaar dat de gemeente Midden-Drenthe onterecht haar uitkering had gestopt. Zij werd landelijk nieuws toen zij een tape naar buiten bracht van een gesprek met burgemeester Jan Broertjes. Die deed haar het aanbod voor een uitkering, mits haar juridische procedure zou worden gestaakt. Dat leidde mede tot de val van Broertjes.

Schulden betalen

"Ik heb het gedaan om toch te proberen mijn schulden te betalen, omdat ik het gewoon anders nergens van kan betalen", verklaart Elizabeth Heesterman. Dat ze nu het huis uit moet vindt ze absurd. "Gemeente en Woonservice spelen voor eigen rechter. Ze wachten geen eventuele veroordeling af. Ik weet nu al dat er geen veroordeling uit komt."

Ze vindt niet dat ze haar buren in gevaar heeft gebracht door de illegale stroom aftap, waarbij volgens specialisten sprake was van brandgevaar. "De persoon die de spullen geregeld heeft zei dat het helemaal niet zo erg was, en daar vertrouw ik op."

Dom bezig?

Is Heesterman dom bezig geweest met deze wietteelt? "Nee, ik had natuurlijk om mijn rekeningen te betalen allerlei andere mensen kunnen schaden. Bijvoorbeeld diefstal plegen of weet ik veel wat. Ik heb er expliciet voor gekozen dus om er iets uit te pakken wat andere mensen niet schaadt."

Heesterman heeft aangifte gedaan tegen de gemeente, omdat zij vindt dat ze onterecht van fraude wordt beschuldigd.

Hennepconvenant

Midden-Drenthe, politie en verhuurder Woonservice gaan niet in op individuele gevallen. Er is wel een convenant met politie en justitie. Daarin staat dat bij hennepteelt mensen het huis uit moeten.

Sinds 1 maart 2015 vallen ook voorbereidingen voor hennepteelt onder de Opiumwet. Op overtreding staat maximaal drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 81.000 euro. Het Openbaar Ministerie weet nog niet of Heesterman vervolgd gaat worden.

Elizabeth Heesterman ziet een juridische procedure met vertrouwen tegemoet en verwacht dat zij het huis in Beilen niet uit moet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl