Kiezers willen meer bedrijvigheid naar Drenthe

ASSEN - De provincie moet zich meer inspannen voor meer bedrijvigheid en zich ook inzetten voor een stijging van het aantal inwoners van Drenthe. Bijna 70 procent van de Drentse kiezers vindt dat nodig voor de economie en de leefbaarheid in Drenthe.
Dat blijkt uit een onderzoek van Aha! Marktonderzoek in opdracht van RTVDrenthe. Van de ondervraagden ziet 31 procent dat niet zitten, omdat Drenthe vooral een provincie is van rust en ruimte.
Wat opvalt is dat de groep die meer banen en inwoners wil, veel groter is dan vier jaar geleden. In 2011 was 54 procent hier voorstander van, aldus een eerdere Aha-peiling, en nu 66 procent. De economische crisis, het verlies aan werkgelegenheid, en de merkbare gevolgen van krimp zouden de toename kunnen verklaren.
Fonds voor leefbaarheid
Als het gaat om het leefbaar houden van het platteland, ziet het grootste deel van de Drenten een speciaal fonds voor de sloop of herbestemming van lege panden de beste optie: 46 procent is daarvoor. Het toestaan van woningbouw in dorpen zodra er behoefte is, wordt door 32 procent gezien als oplossing. Bedrijven op het platteland laten uitbreiden, ziet 19 procent als een goede maatregel.
Vooral taak gemeente
Driekwart van de ondervraagden vindt het behoud van voorzieningen in dorpen trouwens als taak van de gemeente, en maar 18 procent als die van de provincie. Over het regelen van snel internet zijn de meningen verdeeld: 33 procent vindt de provincie daarvoor verantwoordelijk, 25 procent de gemeente. De grootste groep, 36 procent, vindt geen van beiden.
Boerenbedrijven niet te groot
Grotere boerenbedrijven is voor 86 procent geen probleem, omdat dit in het belang is van de regionale economie. Maar het gros daarvan, 59 procent, wil ze niet al te groot. In 2011 was 42 procent nog voorstander van onbeperkte uitbreiding van boerenbedrijven.

Het onderzoek online


Kunt u de slideshow niet goed bekijken op uw mobiel of Ipad? Klik dan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl