Advocaat: OM doorgeschoten in jachtzaak De Eese

De jacht (archieffoto)
De jacht (archieffoto)
ASSEN - "Het Openbaar Ministerie is echt doorgeschoten." Dat zei advocaat Peter van Schooten dinsdag tijdens de rechtszaak tegen een voormalig jachtopziener die wordt verdacht van illegale praktijken op landgoed De Eese in Zuidwest-Drenthe.
De advocaat reageerde hiermee op de eis van 180 uur taakstraf.

Verboden wapen

De 52-jarige man uit Eesveen wordt verdacht van het doden van twee buizerds om te voorkomen dat die roofvogels het schietwild zouden doden. Ook zou hij met illegaal gebruik van een lichtbak, schijnwerper, vier vossen hebben geschoten, valsheid in geschrifte hebben gepleegd door formulieren over dode reeën verkeerd in te vullen en een verboden wapen hebben gehad.
Jachtopziener
De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf tegen hem. Hij hield er rekening mee dat de jachtopziener zijn jachtakte heeft moeten inleveren en ook geen boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) meer mag zijn. Hij werkt nu alleen nog als tuinman en huismeester op het landgoed, waar ook koning Willem-Alexander wel eens jaagt.
De man bekende dat hij fout was geweest. Zijn doel was de wildstand op peil te houden, verklaarde hij. Hij zei spijt te hebben. "Nu is mijn passie me ontnomen."

Illegale praktijken

In 2012 kreeg de politie meerdere anonieme meldingen over vermeende illegale praktijken van de jachtopziener. Hij zou bijvoorbeeld fazanten uitzetten voor de plezierjacht, roofdieren doden om zo het schietwild voor de plezierjacht te behouden en voederplaatsen hebben aangelegd, waardoor dieren makkelijker afgeschoten konden worden.

Man geobserveerd

De politie tapte de telefoon van de man af, plaatste een zender onder zijn auto en observeerde hem lange tijd voordat hij eind februari 2013 werd aangehouden. Bewijs voor de aantijgingen in de anonieme meldingen werd amper gevonden.

'Justitie ging veel te ver'

Volgens advocaat Van Schooten is justitie veel te ver gegaan. Hij bepleitte dat het OM de zaak heeft overtrokken en de jachtopziener nooit had mogen observeren en zijn telefoon aftappen. Daardoor is volgens hem niet alleen de privacy van zijn cliënt flink geschonden, ook is het bewijs tegen de man onrechtmatig verkregen. Daarom vindt Van Schooten dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moet verklaren.

Ook voor vriend taakstraf

Tegen een 66-jarige vrijwilliger uit Wolvega, die de jachtopziener als vriend regelmatig hielp, eiste de officier van justitie zestig uur taakstraf. Hij begroef de door zijn vriend gedode buizerds op het terrein. Ook zijn advocaat vindt dat de zaak door het OM is opgeblazen. De officier van justitie reageerde dat de raadsmannen de zaak bagatelliseerden.
De uitspraak is over twee weken.

Eerder hierover:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl