College Coevorden stemt in met komst 400 asielzoekers naar Oosterhesselen

COEVORDEN - Na een vergadering van uren heeft het college van B en W van Coevorden de knoop doorgehakt: er kunnen wat het gemeentebestuur betreft maximaal 400 asielzoekers worden opgevangen in Oosterhesselen. Coevorden verbindt daar wel voorwaarden aan.
Het college sprak dinsdag eerst nog met het COA en vergaderde daarna uren over het verzoek. "Het was ook voor ons een worsteling," aldus wethouder Joop Brink. "We moesten heel wat belangen tegen elkaar afwegen. Die van de inwoners van het dorp en het algemeen belang. En dat was niet makkelijk. De kwestie raakt ons ook."

Maximaal 400 asielzoekers

Het college heeft uiteindelijk gekozen voor een maximum van 400 asielzoekers, net als de raad vorige week ook al aangaf. "Met dat aantal kan het COA een volwaardig AZC opzetten en dat aantal garandeert ook dat er voldoende voorzieningen komen," aldus Brink.

Voorwaarden

De gemeente stelt wel voorwaarden aan het COA. Dat moet onder meer financiële garanties afgegeven, zodat bij een eventuele toekenning van planschade dat geld ook kan worden uitgekeerd. Ook wil het college dat inwoners van het dorp betrokken worden bij het AZC in het voormalige conferentieoord De Klencke. Daarvoor moet er een overlegcommissie komen.

Het is nog onduidelijk wie er in die commissie komen en wat de status zal zijn. "We denken in eerste instantie bij de invulling daarvan aan plaatselijk belang, maar ook direct aanwonenden zouden heel goed een rol kunnen hebben in die commissie," zei burgemeester Bert Bouwmeester.

Wachten op reactie COA

Het Coevorder college zegt een scherp voorstel te hebben gedaan aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en dat er verder ook niet meer over te onderhandelen valt. "Het is take it or leave it, maar wij gaan er van uit dat er een overeenkomst komt met het COA," zo verwacht wethouder Joop Brink.

Van problemen rond het bestemmingsplan of vermeende oude afspraken over het maximum aantal asielzoekers in de hele gemeente is volgens het college geen sprake. "We hebben dat natuurlijk uitgezocht. De afspraak over maximaal 450 asielzoekers had puur betrekking op het AZC in Aalden," zo zei wethouder Jan Zwiers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl