Midden-Drenthe kan niet onder azc Oranje uit

Oranje (archieffoto)
Oranje (archieffoto)
ORANJE/BEILEN - Al zou de gemeente het willen, Midden-Drenthe kan een volwaardig azc in Oranje niet meer tegenhouden. Dat blijkt uit het juridisch advies van Sluyter Advocaten aan het college van burgemeester en wethouders.
Door eerdere afspraken met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zijn er door het college verplichtingen aangegaan. Dat betekent dat er achthonderd tot duizend asielzoekers in Oranje kunnen worden opgevangen.

Schadevergoeding betalen

Het college vindt zeshonderd voorlopig een goed aantal voor Oranje, maar kan dat niet meer afdwingen. Als de gemeente niet meewerkt aan de plannen van het COA
kan zij veroordeeld worden tot een schadevergoeding, staat in het juridisch advies.

Twee opties

Het COA stelt voor om drie jaar lang duizend vluchtelingen op te vangen of om te kiezen voor een opvang van vier jaar met achthonderd opvangplekken.

Sinds 1 oktober is er bij Speelstad Oranje een noodopvang voor vluchtelingen. In het dorp zorgde vooral het aantal vluchtelingen voor een hoop onrust.

Niet geluisterd

Evita Pagie van de commissie Leefbaarheid Oranje had de aanvraag van een azc in Oranje wel verwacht. "Achthonderd tot duizend asielzoekers is veel te veel. Wij houden vast aan een maximum van 250. Naar ons wordt dus niet geluisterd."

Het COA zegt juist water bij de wijn te doen, door het niet meer te hebben over het oorspronkelijke aantal van 1400 asielzoekers.

Extra vergadering

Donderdag is er een extra raadsvergadering in Midden-Drenthe over de opvang van vluchtelingen in Oranje.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl