Tichelaar: Niet fout gehandeld met uitspraken over windmolens

ASSEN - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar bestrijdt dat hij fout heeft gehandeld toen hij zich uitsprak over windmolens. Tichelaar hekelde in het Dagblad van het Noorden de handelswijze van het rijk rondom windmolens.
Volgens sommige partijen in de Provinciale Staten heeft Tichelaar daarmee politieke uitspraken gedaan die niet bij het ambt van commissaris passen. Vanochtend moest Tichelaar zich daarvoor verantwoorden.

Beladen dossier

Tjisse Stelpstra van de ChristenUnie vindt dat de commissaris het onderwerp niet goed heeft aangepakt. "Het gaat hier om een politiek beladen dossier. Met zijn uitspraken wekt hij de suggestie dat er andere mogelijkheden zijn dan het plaatsen van windmolens of dat er minder windmolens komen."

Invloed

De staten hebben zich nog niet over de windmolens uitgesproken en Stelpstra is bang dat de woorden van Tichelaar invloed zullen hebben op toekomstige provinciale besluiten. Stelpstra vindt dat de commissaris de randen nog wel eens opzoekt. "Nu zat hij wel heel erg tegen die rand aan."

PVV: Compliment

De PVV juicht de uitlatingen van Tichelaar juist toe. "Wij willen hem een compliment geven. Hij heeft de tunnelvisie rond windmolens doorbroken", zo zei fractievoorzitter Nico Uppelschoten.

Lijstduwer

Jacques Tichelaar zelf is niet blij dat hij nu wordt neergezet als lijstduwer van de Partij van de Arbeid: "Nu niet, nooit niet. Dat de partij kort na mijn uitspraken met een persbericht kwam is toeval. Ik betreur die toevallige samenloop."

Volgens Tichelaar wordt er onderscheid gemaakt door de provinciale politiek over uitlatingen die hij deed. Zo deed hij bijvoorbeeld ook zijn zegje over de kazernekwestie in Assen. Hij vindt dat hij als commissaris daar uitspraken over moet kunnen doen. "Die laat ik mij ook niet ontnemen. Dat blijf ik doen. Dat is mijn functie", aldus Tichelaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl