'Vliegende Brigade' gaat zwakke scholen helpen

ASSEN - Onderwijssspecialisten in Drenthe vormen een 'Vliegende Brigade'.
Ze gaan scholen helpen die moeite hebben om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.

Meer zwakke scholen

Dat staat in de Drentse Onderwijs Monitor 2014. Hierin zijn gegevens van de meeste Drentse scholen verzameld. Na een jarenlange afname is het aantal zwakke en zeer zwakke scholen gestegen. Eind 2014 waren er tien Drentse scholen die de onderwijsinspectie (zeer) zwak vindt. Het jaar daarvoor waren dat er nog zes.

Goed in taal en rekenen

Kinderen in het basisonderwijs doen het volgens de onderzoekers goed. Dat geldt zowel voor taal als rekenen. Voor het eerst heeft Drenthe een basisschool met het predikaat Excellent van het ministerie van Onderwijs. Dat is de Juliana van Stolbergschool in Hoogeveen. In het voortgezet onderwijs is het Dr. Nassaucollege in Gieten een excellente school.

De drie beste basisscholen zijn: Triangel in Nieuw Annerveen, 't Kienholt in Hoogeveen, 't Echtenest in Echten. Zij zijn vanmiddag bij de presentatie van de Onderwijsmonitor in Fluitenberg gehuldigd.

Minder basisscholen

Het aantal basisscholen neemt nog steeds af. Momenteel zijn dat er 280, een daling met bijna twee procent. Ook het aantal leerlingen daalt met twee procent, naar ruim 44-duizend, terwijl dat landelijk één procent is. De verwachting is dat het aantal leerlingen de komende jaren anderhalf keer sneller daalt dan landelijk. Alleen in Hoogeveen neemt het aantal basisschoolkinderen nog toe.

Regionale verschillen?

De scores van de Cito-toets liggen iets onder het landelijk gemiddelde. Bijna de helft van de leerlingen krijgt een vmbo-advies. Landelijk is dat 45 procent. Er zijn wel regionale verschillen. Noord- en Midden-Drenthe verwijst hoger door dan de andere regio's en ook hoger dan landelijk. Zuidwest-Drenthe verwijst vaker door naar praktijkonderwijs.

Driekwart komt terecht op het niveau dat was geadviseerd. In Noord- en Midden-Drenthe komen advies en vervolgonderwijs het meest overeen. In Zuidwest-Drenthe blijkt een kwart van de middelbare scholieren uiteindelijk lager onderwijs te volgen dan het advies. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters daalt nog steeds en is nog geen twee procent.

Meer leerlingen

Het aantal Drentse leerlingen in het voortgezet onderwijs stijgt licht tot bijna 31-duizend. Meppel, Tynaarlo en Assen krijgen de komende jaren de meeste groei (tien procent). In Borger-Odoorn daalt het aantal juist met tien procent.

Er zijn in Drenthe meer vmbo-ers en minder vwo-ers dan het landelijk gemiddelde, maar steeds meer vwo-ers slagen. Het percentage ligt rond de negentig procent.

Populair

Terwijl het aantal mbo-ers daalt, stijgt het aantal hbo-ers. Populair zijn zorg en welzijn en economie. Techniek is niet zo populair bij Drentse studenten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl