Oppositie eist openheid over besluit azc Oosterhesselen

Het complex in Oosterhesselen
Het complex in Oosterhesselen
PROVINCIE - ASSEN- Het besluit van het college van burgemeester en wethouders om plaats te bieden aan maximaal vierhonderd asielzoekers in Oosterhesselen is slecht gevallen bij de oppositie.

De manier waarop het aantal is vastgesteld wekt irritatie, vooral vanwege een bestemmingsplan voor het azc in Aalden uit 2006 waaruit blijkt dat er geen extra asielzoekers geplaatst mogen worden in de gemeente Coevorden.
Maximaal 450
De twee grootste oppositiepartijen VVD en PAC Coevorden wijzen erop dat in een bijlage van het bestemmingsplan van het azc in Aalden staat dat er maximaal 450 asielzoekers in de gemeente Coevorden geplaatst worden.
Status bestemmingsplan azcAalden onduidelijk
Dat aantal is tot stand gekomen na overleg tussen de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Aangezien er volgens VVD en PAC op dit moment ongeveer 450 asielzoekers in het azc Aalden ondergebracht zijn, zouden er dus geen asielzoekers meer in de gemeente bij mogen komen. Uit het document blijkt niet voor welke periode de afspraak geldt, daarom gaan de oppositiepartijen ervan uit dat dit bestemmingsplan eerst aangepast moet worden voor de komst van de asielzoekers in Oosterhesselen. Van het college hebben ze hier echter nog geen informatie over ontvangen.

De gemeente laat in een reactie hierop weten dat het stuk in een andere context is geschreven dat het azc in Aalden het enige asielzoekerscentrum binnen de gemeentegrenzen was. Het maximum van 450 in de gemeente Coevorden zou daarom alleen betrekking hebben op Aalden.

Reactie VVD

De VVD vindt vierhonderd asielzoekers te veel. Eerder heeft de partij in een raadsvergadering al aangegeven dat ze maximaal tweehonderd asielzoekers willen met een mogelijke uitbreiding naar 300. Daar blijft de partij bij. Fractielid Geert Roeles gaat dinsdag in de raadsvergadering vragen wat de gemeente gaat doen om de leefbaarheid van Oosterhesselen te behouden. Bijvoorbeeld waarom of er een extra pinautomaat komt en of er een dagprogramma komt voor de asielzoekers, zodat ze niet rondhangen in het dorp.

Reactie PAC Coevorden
PAC Coevorden struikelt niet over het aantal van 400 asielzoekers, maar laakt de procedure. Volgens de partij geeft het college B&W te weinig openheid. Zo eisen ze inzage in de lijst met alternatieve locaties voor De Klencke in de gemeente Coevorden. "We weten nu niet of er een betere locatie beschikbaar is voor de de opvang en of er naar welke opties nog mee gekeken is", meent Herman Scholte van PAC. Ook PAC is van plan om vragen te stellen in de raadsvergadering van aanstaande dinsdag.

Nog geen reactie COA
Het COA wenst nog niet te reageren, omdat ze de officiële brief over het besluit van het college nog niet ontvangen hebben en eerst zelf overleg willen hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl