Peiling RTV Drenthe: coalitie PvdA - VVD raakt meerderheid kwijt

ASSEN - De huidige coalitie van PvdA en VVD in de Drentse Staten heeft volgens de laatste peiling in opdracht van RTV Drenthe geen meerderheid meer. De PvdA komt uit op 11 zetels en de VVD op 8. De PVV herstelt zich en staat weer op vier zetels. Sterk Lokaal haalt geen zetel.
In deze tweede peiling, uitgevoerd door Aha! Marktonderzoek, wint de PvdA een zetel ten opzichte van de vorige peiling en komt de partij van lijsttrekker Ard van der Tuuk uit op 11 zetels. Dat is er eentje minder dan het huidige aantal in Provinciale Staten.

Geen meerderheid
De VVD moet volgens deze nieuwe peiling ook een zetel inleveren. In de eerste peiling scoorden de liberalen van Henk Brink 9 zetels, het aantal dat de VVD nu ook heeft in de Staten. Maar nu komt de partij uit op 8. Daarmee hebben de huidige coalitiepartners samen 19 zetels en dat is geen meerderheid, want er zijn 41 zetels te verdelen in de Drentse Staten.
De andere partijen
Het CDA van Henk Jumelet komt nu met 5 zetels uit het onderzoek, eentje minder dan bij de eerste peiling. En daarmee verliest het CDA één zetel van de huidige zes.
Ook de SP weet de winst niet vast te houden. De partij van lijsttrekker Wim Moinat haalt in deze tweede peiling 5 zetels, tegen 6 in de eerste. De partij heeft nu 4 zetels in de Staten.

Verdubbeling D66
D66, de grootste stijger in de vorige peiling, staat nog altijd op winst. De partij van Marianne van der Tol levert wel in ten opzichte van de eerste peiling. D66 zou nu op 4 zetels uitkomen, een verdubbeling van het huidige aantal. In de eerste peiling scoorde D66 vijf zetels.

De PVV van lijsttrekker Nico Uppelschoten maakt een sprong. Op dit moment kiest 10 procent van de respondenten voor die partij en dat is goed voor 4 zetels, net zoveel als het huidige aantal. Bij de eerste peiling was de PVV gezakt naar 2.

Winst CU
De ChristenUnie komt in de peiling uit op 3 zetels, en zou daarmee eentje winnen ten opzichte van het huidige aantal. GroenLinks zou volgens dee peiling uitkomen op 1, en dat betekent een zetel verlies.
Geen zetel voor Sterk Lokaal
De vier nieuwe partijen, die nu nog niet in de Staten zitten, krijgen volgens de peiling geen zetel in het Drentse parlement. Het gaat om de SGP, 50 Plus, Sterk Lokaal en Senioren Belang Noord.
Bekijk het onderzoek online
Kunt u het onderzoek niet goed bekijken op uw mobiel of Ipad? Klik dan hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl